Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πώς η θερμοκρασία μπορεί να μας χαλάσει αλλά και να μας φτιάξει τη διάθεση


Πρόσφατα, οι ερευνητές κατάφεραν να το αποδείξουν και επιστημονικά, ότι το κρύο επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και ευθύνεται για αρκετά αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις και η ζέστη με το ανέβασμα  της αυτοπεποίθησης και τα θετικά συναισθήματα.
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τα χρώματα που φορούν οι γυναίκες.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να φορούν αποχρώσεις του κόκκινου. 

Όταν όμως οι ερευνητές έκαναν αντίστοιχες παρατηρήσεις το καλοκαίρι είδαν ότι δεν ίσχυε το ίδιο: «Ίσως αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι το καλοκαίρι, με υψηλότερες θερμοκρασίες, οι γυναίκες έχουν περισσότερους τρόπους να ντυθούν προκλητικά, ανεξαρτήτως χρώματος» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Τζέσικα Τρέισι από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά.

Επίσης, σύμφωνα με μία ακόμη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, το κρύο επηρεάζει και την κρίση μας σε περίπτωση εγκλημάτων.

Στα πλαίσια της έρευνας, 133 φοιτητές στη Γερμανία εξέτασαν 8 φωτογραφίες συλληφθέντων που αναγραφόταν το έγκλημα τους και στη συνέχεια σημείωσαν αν θεωρούν ότι το άτομο είχε διαπράξει το έγκλημα και αν το έκανε από παρόρμηση ή εκ προμελέτης.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι φοιτητές που ήταν σε δωμάτια με κρύο, ήταν πιο πιθανό να δουν τους εγκληματίες ως ψυχρόαιμους παραβάτες των οποίων εγκλήματα είναι εκ προμελέτης. Αντίθετα, εκείνοι που ήταν σε ζεστό δωμάτια τείνουν να βλέπουν τους εγκληματίες ως θερμόαιμους και παρορμητικούς.

Δεν αποτελεί ωστόσο έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνδέουν τη θερμοκρασία με την ψυχολογική νοοτροπία, εξηγούν οι ερευνητές. Η ζέστη και το κρύο επηρεάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι κρίνουν τους άλλους συνεχώς. Σε παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science το 2008, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε ότι όταν ένα άτομο κρατάει ένα ποτήρι παγωμένο καφέ μας φαίνεται ψυχρότερο απ' ότι ένα άτομο που κρατάει ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ.

Κάτι που οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει επίσης είναι ότι ο κρύος καιρός μας κάνει πιο τρυφερούς και αποζητάμε περισσότερο την αγκαλιά. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, όταν οι άνθρωποι βιώνουν σωματικό κρύο, αποζητούν την ψυχική ζεστασιά.
Κατά τη διάρκεια πειραμάτων, οι ερευνητές πείραζαν τις θερμοκρασίες του δωματίου που οι συμμετέχοντες βρίσκονταν και στη συνέχεια τους έβαζαν να επιλέξουν ταινία να δουν. Οταν η θερμοκρασία ήταν κρύα, οι άνθρωποι έτειναν να επιλέγουν ρομαντικές ταινίες. Μάλιστα παρόμοια έρευνα που έγινε και σε βίντεοκλαμπ, απέδειξε ότι νοικιάζονται περισσότερες ρομαντικές ταινίες το χειμώνα.

Τέλος, η θερμοκρασία φαίνεται πώς επηρεάζει και τη δημιουργικότητα. Συγκεκριμένα, όσοι βρίσκονταν σε θερμό δωμάτιο, ήταν καλύτεροι στο δημιουργικό σχέδιο, στην κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στις ιδέες δώρων για άλλους.

Αντίθετα, όσοι ήταν σε κρύο δωμάτιο, ήταν καλύτεροι στο να αναγνωρίζουν μεταφορές, να σκέφτονται νέα ονόματα και να κάνουν αφηρημένα σχέδια.

Οπως επεσήμαναν οι ερευνητές, εν τέλει είναι πιθανό η ζέστη να βοηθά τα άτομα να νιώθουν πιο κοντά στους άλλους και να είναι πιο δεκτικοί και γενναιόδωροι, ενώ το κρύο να τους απομονώνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...