Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πρωτομαγιάτικα στεφάνια με φρέσκα λουλούδια

Η Άνοιξη μας χτυπάει επίσημα την πόρτα, ας την υποδεχτούμε λοιπόν στολίζοντας την εξώπορτα του σπιτιού με το πιο όμορφο πρωτομαγιάτικο στεφάνι από φρέσκα λουλούδια!

Το πιο απλό και ταυτόχρονα ευχάριστο την πρωτομαγιά είναι να βγείτε μια πρωινή βόλτα στη γύρω περιοχή και να μαζέψετε λουλούδια που έχουν φυτρώσει στην ύπαιθρο. Έτσι το στεφάνι σας θα είναι φυσικότατο με ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα! Συνήθως τα λουλούδια που βρίσκουμε έχουν κίτρινο, άσπρο και κόκκινο χρώμα, όπως είναι οι μαργαρίτες και οι παπαρούνες. Βέβαια κάθε περιοχή έχει τη δική της βλάστηση, άρα ανάλογα με τα λουλούδια που θα βρείτε θα φτιάξετε και το αντίστοιχο στεφάνι. Το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα θα είναι ιδανικό για να υποδεχτείτε την άνοιξη!

TIP: επειδή το στεφάνι θα είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από τη φύση, χρησιμοποιήστε λεπτά ευλύγιστα κλαριά για να σχηματίσετε τη βάση του στεφανιού πάνω στο οποίο θα στηρίξετε τα φρέσκα λουλούδια.
Διαλέξτε τη χρωματική παλέτα του πρωτομαγιάτικου στεφανιού και αναζητήστε τα αντίστοιχα λουλούδια που σας αρέσουν! Πάρτε αρκετά λουλούδια γιατί θέλουμε ένα μεγάλο στεφάνι που να καλύπτει σχεδόν πάνω από το μισό πλάτος της εξώπορτας. Εδώ βλέπουμε μια σύνθεση από λευκές μαργαρίτες με μικρές πινελιές από ανοιχτόχρωμα γαρύφαλλα. Κρατήστε τα πράσινα φύλλα πάνω στο κοτσάνι, κάνουν ωραία αντίθεση στο λευκό φόντο!

TIP: διατηρήστε ένα ικανοποιητικό μήκος από το κοτσάνι του κάθε λουλουδιού (περίπου 4 δάχτυλα) για να μπορείτε να το στερεώσετε καλά πάνω στη βάση του στεφανιού από φυσικά κλαριά.
Πειραματιστείτε με λουλούδια και χρώματα! Ηλιόλουστες αποχρώσεις, πορτοκαλί και κίτρινο σχηματίζουν αυτό το λαμπερό στεφάνι! Εδώ η επιλογή του λουλουδιού είναι το χρυσάνθεμα, το καλό που έχει είναι ότι και να ξεραθεί εξακολουθεί να φαίνεται όμορφο. Λαμπερή υποδοχή λοιπόν στην πιο πολύχρωμη εποχή του χρόνου!

TIP: μια άλλη λύση πιο εύκολη και σταθερή είναι να στερεώσετε τα λουλούδια πάνω σε ένα έτοιμο δαχτυλίδι από φελιζόλ.
Και άλλες όμορφες ιδέες! Σε αυτή την πρόταση πρωταγωνίστρια είναι η πολυαγαπημένη μας ορτανσία!  Εδώ θα πρέπει να προμηθευτείτε τα φρέσκα λουλούδια από ένα ανθοπωλείο από την προηγούμενη ημέρα (καθώς η πρωτομαγιά είναι αργία). Η χρωματική επιλογή είναι δική σας, μπορείτε είτε να συνδυάσετε χρώματα μεταξύ τους είτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα χρώμα για την κατασκευή του στεφανιού.

TIP: εάν δεν στηρίζονται καλά τα λουλούδια πάνω στο στεφάνι περάστε λεπτή κλωστή σε κάποια σημεία.


 










Βέβαια το στεφάνι μπορεί να είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από πρασινάδα! Και πολλές φορές συναντάμε στη φύση πρασινάδες που «συνοδεύονται» με μικρά ανθισμένα μπουμπούκια. Εάν όμως δεν το θέλετε σκέτο το στεφάνι προσθέστε σε κάποια σημεία ευωδιαστά λουλούδια σε λευκό, μπεζ ή ότι άλλο χρώμα σας αρέσει.

 TIP: για να διατηρηθεί φρέσκο λίγο παραπάνω το στεφάνι μπορείτε να το ψεκάζετε με νερό μια φορά την ημέρα.

 
Εξαιρετική σύνθεση από τουλίπες! Για αυτή την πρόταση θα χρειαστείτε αρκετά λουλούδια και υπομονή! Εάν βέβαια σας δυσκολέψει το μεγάλο μέγεθος του στεφανιού μπορείτε να το φτιάξετε μικρότερο. Προτείνουμε χρωματικούς συνδυασμούς όπως το φούξια με το μωβ ή το κίτρινο με το πορτοκαλί. Μια ωραία ιδέα που θα χρωματίσει την εξώπορτα σας κατάλληλα για τον ερχομό της πολύχρωμης άνοιξης!


TIP: καλό είναι οι τουλίπες να ακολουθούν μια κυκλική κατεύθυνση, αυτό θα σας βοηθήσει στην κατασκευή αλλά και αισθητικά είναι πιο όμορφο.






Μια ιδέα πιο ακριβή από τις προηγούμενες αλλά πολύ ιδιαίτερη! Φούξια ορχιδέες στερεώνονται πάνω σε ένα λεπτό στεφάνι από κλαριά. Η εντυπωσιακή ομορφιά της ορχιδέας είναι αρκετή για να υποδεχτεί την πολυαγαπημένη άνοιξη!





Και φυσικά εάν σας αρέσει η ποικιλία, συνδυάστε διαφορετικά λουλούδια και χρώματα μεταξύ τους! Τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, κρίνοι και πρασινάδα σχηματίζουν αυτό το όμορφο ανοιξιάτικο στεφάνι που βλέπουμε στη φωτογραφία. Δοκιμάστε λουλούδια που έχουν διαφορά στο μέγεθος ώστε να κάνουν αντίθεση και να δημιουργούν ρυθμό στην σύνθεση! 



Καλή πρωτομαγιά!


Small Things  

Πηγές φωτογραφικού υλικού:
etsy.com
copycatlooks.blogspot.gr
flowersforaustralia.com
wedding-flowers-and-reception-ideas.com
dei-zinz.com
styleathome.com
floralfusions.com


Πασχαλινές Ευχές και Μαντινάδες για το Πάσχα

Κάθε γιορτή είναι μια αφορμή να πούμε μια καλή κουβέντα, να θυμηθούμε όλους όσους ξεχάσαμε έστω και με μια απλή ευχή που δηλώνει παρουσία, με μια ευχή προσωπική που αναδεικνύει το συναίσθημα μας, με μια ευχή για όλους που δείχνει απλώς συμμετοχή, με χιούμορ ή όχι στείλτε αυτό το Πάσχα τις ευχές σας σε όλους με ένα μήνυμα sms, ένα email, με μια κάρτα, από κοντά ή με ένα τηλεφώνημα. Κάθε ευχή σας ας ταξιδεύει στον κόσμο για να μεταφέρει το γιορτινό μήνυμα.
Το Αναστάσιμο φως να φωτίζει τις ζωές όλων σας και να σας χαρίζει υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική προκοπή.
 Με την πεποίθηση ότι μόνο ο λόγος της Αλήθειας, μπορεί να θεμελιώσει μια προοπτική με επίκεντρο τον Άνθρωπο, σας εύχομαι Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Το Άγιο Φως της Ανάστασης ας γεννήσει στις ψυχές όλων μας αγάπη και ελπίδα για την ζωή.

Εύχομαι το άγιο φως της Αναστάσεως να φωτίσει το δρόμο σας και να σας οδηγήσει στην απόλυτη ευτυχία.

Εύχομαι σε όλους σας καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλά…. τσουγκρίσματα!

Καλή Ανάσταση εύχομαι στην οικογένειά σου, και η φλόγα της λαμπάδας σου να λάμψει στην καρδιά σου.

Σου εύχομαι καλό Πάσχα, και να περάσεις υπέροχα όλες αυτές τις άγιες ημέρες.

Της Αναστάσεως το φως να λάμψει στην καρδιά σου και των αγγέλων τα φτερά να γίνουνε δικά σου. Να προσπερνάς τα εμπόδια που η ζωή σου στήνει και το γλυκό χαμόγελο στα χείλη να μη σβήνει.

Έβαψα κόκκινα αυγά στο χρώμα των χειλιών σου, λαμπάδα πήρα θαλασσιά στο χρώμα των ματιών σου και εύχομαι την Ανάσταση μαζί να ορκιστούμε για πάντα να’μαστε μαζί ποτέ μη χωριστούμε.

Σας εύχομαι το φως της ανάστασης να φωτίζει πάντα την ζωή μας και να μας οδηγεί στο δρόμο της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής να΄ναι αναστημένες!

Καλή Ανάσταση. Το άγιο Φως της Ανάστασης , ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας.

Όταν με φως τσ΄ Ανάστασης ανάψεις το κερί σου Κάθε αχτίνα μια χαρά να γίνει στη ζωή σου

 Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!

 Σαν του κεριού το Άγιο Φώς τσ’ Ανάστασης το βράδυ, να ‘ναι η ζωή σου φωτεινή χωρίς σταλιά σκοτάδι.




Kαλό Πάσχα σε 64 διαφορετικές γλώσσες.

Afrikaans
Geseënde Paasfees

Albanian
Gëzuar Pashkët

Arabic

فِصْح سعيد
Aromanian
Ti multsã-anji Pashtili! Hristolu-nye! – Dealihea cà-nye!

Basque
Ondo izan Bazko garaian

Breton
Pask Seder

Bulgarian
честит Великден (čestit Velikden)

Chinese(Cantonese)
(Fuhkwuhtjit faailohk)

Chinese(Mandarin)
(fùhuójié kuàilè)

Catalan
Bona Pasqua

Cornish
Pask Lowen

Croatian
Sretan Uskrs

Czech
Veselé Velikonoce

Danish
God påske

Dutch
Vrolijk Pasen, Zalige paasdagen, Zalig Pasen

Esperanto
Feliĉan Paskon

Estonian
Häid lihavõttepühi

Finnish
Hyvää pääsiäistä

French
Joyeuses Pâques

Gaelic(Irish)
Cáisc Shona Dhuit/Dhaoibh, Beannachtaí na Cásca

Gaelic(Manx)
Caisht sonney dhyt

Gaelic(Scottish)
A’ Chàisg sona

Galician
Boas Pascuas

Georgian
გილოცავ(თ) აღდგომას (gilocʻav(tʻ) aġdgomas)ქრისტე აღდგა (kʻriste aġdga)

German
Frohe Ostern

German (Swiss)
schöni Oschtere

Greek
Καλό Πάσχα (Kaló Páskha)

Hebrew
(chag pascha same’ach) חג פסחא שמח

Hindi
शुभ ईस्टर (śubh īsṭar)

Hungarian
Kellemes Húsvéti Ünnepeket

Icelandic
Gleðilega páska

Indonesian
Selamat Paskah

Italian
Buona Pasqua

Japanese
イースターおめでとう (īsutā omedetō)

Jèrriais
Jouaiyeux Pâques

Korean
행복한 부활절이 되시길 (haengpoghan puhwarchǒri toesikir)

Latin
Prospera Pascha sit

Latvian
Priecīgas Lieldienas

Lithuanian
Su Šventom Velykom

Maltese
L-Għid it-tajjeb

Marathi
शुभ ईस्टर (śubh īsṭar)

Norwegian
God påske

Persian
عيد پاک مبارک

Polish
Wesołych Świąt Wielkanocnych

Portuguese
Boa Páscoa, Páscoa Feliz, Feliz Páscoa

Punjabi
ਈਸਟਰ ਖੁਸ਼ਿਯਾੰਵਾਲਾ ਹੋਵੇ (īsṭar khuśyāṅvālā hove)

Romanian
Paşte fericit

Russian
С праздником Пасхи (S prazdinkom Pasxi

Scots
Happy Whissunday

Serbian
Срећан Ускрс (Srećan Yskrs)

Sicilian
Bona Pasqua

Slovak
Milostiplné prežitie Veľkonočných sviatkov

Slovenian
Vesele velikonočne praznike

Spanish
Felices Pascuas

Swahili
Heri kwa sikukuu ya Pasaka

Swedish
Glad Påsk

Tagalog
Maligayang pasko ng pagkabuhay

Thai
สุขสันต์วันอีสเตอร์ (Suk-sənt-wən īs-toer)

Tigrinya
ርሑስ ብዓል ፈሲካ (ይግበረልካ) (rHus bˋal fesika (ygberelka))

Ukrainian
З Великодніми святами (Z Velykodnimy svjatamy)

Volapük
Lesustanazäli yofik

Welsh
Pasg Hapus

Yoruba
Eku odun ajinde



Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πάσχα στα διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το Πάσχα είναι η πιο όμορφη και χαρούμενη, η πιο αστραφτερή γιορτή της άνοιξης. Γιορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη και λαμπρότητα, ενώ τα πασχαλιάτικα έθιμα και οι παραδόσεις που συνδέονται με τον εορτασμό του διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου, από γενιά σε γενιά.

Σε κάθε γωνιά της χώρας οι πιστοί υποδέχονται το Πάσχα με ιδιαίτερη ευλάβεια τηρώντας τα έθιμα του τόπου. Τη Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση θέλει τις νοικοκυρές να βάφουν τα αβγά τους κόκκινα. Γιατί κόκκινα; Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Χριστός αναστήθηκε, πολλοί ήταν αυτοί που δεν το πίστεψαν. Μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αβγά είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σαν να μου λέγατε ότι τα άσπρα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα». Τότε, ως εκ θαύματος τα αβγά της άλλαξαν χρώμα και έγιναν κόκκινα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως το κόκκινο χρώμα συνδέεται με την Ανάσταση γιατί είναι το χρώμα της χαράς και έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό.

Εκτός από τα αβγά, την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν και τα τσουρέκια. Το έθιμο του τσουγκρίσματος των πασχαλινών αβγών το βράδυ της Ανάστασης έχει βυζαντινή προέλευση και συμβολίζει την Ανάσταση, όπως δηλαδή το κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αβγού και βγαίνει στο φως της ζωής, έτσι κομματιάζονται και τα δεσμά του θανάτου και έρχεται η ζωή μέσα από τον τάφο του Χριστού. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη βυζαντινή αυλή από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του, Αγία Ελένη, με επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μαγικό γιατί συμπίπτει χρονικά με την άνοιξη και την θεαματική έκρηξη της φύσης που γεμίζει χρώματα κι αρώματα τις ελληνικές εξοχές.

Η Ύδρα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Νησί του Αργοσαρωνικού βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Η ομορφιά της διαχρονική, τις μέρες αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας βάζει τα γιορτινά της αναδεικνύοντας τη νησιώτικη παράδοσή της. Τα παλιά αρχοντικά και οι πολεμίστρες μαρτυρούν τη λαμπρή ιστορία του νησιού. Σε μία από τις δεκάδες εκκλησίες της θα παρακολουθήσετε την Ακολουθία των Παθών.

Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου στο Καμίνι ακολουθεί το θαλάσσιο μονοπάτι. Αγιάζει τα νερά και τις βάρκες που είναι φωτισμένες στο λιμάνι. Για την Ανάσταση επιλέξτε τη Μητρόπολη του νησιού. Τη νύχτα της Ανάστασης οι Υδραίοι επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι είναι γνήσιοι απόγονοι των μπουρλοτιέρηδων αγωνιστών του 1821, με την επιδεξιότητά τους στα βαρελότα που κάνουν τη νύχτα, μέρα. Στη συνέχεια θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια του νησιού, που φωτίζονται από τις χιλιάδες αναμμένες λαμπάδες των κατοίκων και των επισκεπτών, ενώ ο τόπος ευωδιάζει από το άρωμα των λουλουδιών που ξεφεύγει από τους μαντρότοιχους των Υδραίΐκων αρχοντικών. Τη Δευτέρα του Πάσχα η παράδοση επιβάλλει το κάψιμο του Ιούδα. Η Ύδρα τις μέρες της Λαμπρής θα σας αποκαλύψει αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς της παράδοσης που κρατά καλά φυλαγμένους στις καρδιές των κατοίκων της.

Το Πάσχα στο νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη -«του αγίου των ελληνικών γραμμάτων»- την όμορφη Σκιάθο, είναι κατανυκτικό. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού διανύουν την Μεγάλη Εβδομάδα με ευλάβεια τηρώντας το Αγιονορείτικο Τυπικό. Ο πένθιμος χτύπος από τις καμπάνες των εκκλησιών, που ηχούν σε όλες τις γωνιές του ανθισμένου νησιού, συμπληρώνει την συγκινησιακή φόρτιση της Εβδομάδας των Παθών. Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, όλοι οι πιστοί πάνε στην Εκκλησία για να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ενώ αμέσως μετά οι γυναίκες του νησιού ξεκινούν το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το ζύμωμα των τσουρεκιών και των κουλουριών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες και τα παιδιά του νησιού πηγαίνουν νωρίς το πρωί στην εκκλησία με καλάθια γεμάτα λουλούδια για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα, η Ακολουθία του Επιταφίου στη Σκιάθο ξεκινά στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η περιφορά του Επιταφίου αρχίζει στις 04.00 το πρωί. Σε μία κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα η λιτανεία περνά από όλα τα σοκάκια της Χώρας της Σκιάθου ανάμεσα από τα φωταγωγημένα σπίτια. Το ξημέρωμα του Μεγάλου Σαββάτου βρίσκει κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Το Μεγάλο Σάββατο στο Λεωνίδιο είναι πραγματικά ονειρικό. Εδώ και έναν αιώνα αναβιώνει κάθε χρόνο το φαντασμαγορικό έθιμο των αερόστατων που κάνει τον αρκαδικό ουρανό τη νύχτα της Ανάστασης να λάμπει μοναδικά.

Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου, αλλά και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται από νωρίς στην κεντρική πλατεία το βράδυ της Ανάστασης περιμένοντας το «Χριστός Ανέστη». Μόλις αυτό ακουστεί, οι άντρες του χωριού ανάβουν τα ποτισμένα με λάδι και πετρέλαιο πανιά, τις λεγόμενες «κολλημάρες», που βρίσκονται στη βάση των αερόστατων. Τα πολύχρωμα αερόστατα απογειώνονται και στη συνέχεια πετούν μακριά στα αστέρια στολίζοντας τον ουρανό για 30 με 40 λεπτά, ενώ όλο το χωριό πλέον φωτίζεται από τα βαρελότα.

Ένας κήπος γεμάτος χρώματα κι αρώματα είναι αυτή την εποχή η μυροβόλος Χίος. Πρωταγωνιστής των εορταστικών δρώμενων στο νησί ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο. Χάρη σε αυτό το έθιμο ο ξακουστός οικισμός μεταμορφώνεται σε πραγματικό πεδίο μάχης. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κρατάει η «σύρραξη» ανάμεσα στους ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής και στους ενορίτες του Αγίου Μάρκου, που κάνουν τη νύχτα μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν, έχοντας ως στόχο τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου μάρκου οι μεν, το ρολόι της Παναγίας της Ερειθιανής οι δε.

Η προετοιμασία του αναίμακτου αυτού πολέμου κρατάει ολόκληρους μήνες με τους νεότερους των δύο ενοριών να ετοιμάζουν το εκρηκτικό κοκτέιλ. Οι «εχθροπραξίες» ξεκινούν αργά το βράδυ με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας. Ακολουθεί «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων ρουκετών δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική.

Την Κυριακή του Πάσχα, η γαλήνη και η ηρεμία επιστρέφουν και μαζί οι συμμετέχοντες στο έθιμο για να καταμετρήσουν τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία για να ανακηρυχθεί ο νικητής της αναμέτρησης. Ακολουθεί η συμφιλίωση των αντιπάλων και κλείνεται το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Ανάμεσα σε ουρανό και γη οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων αιχμαλωτίζουν το μάτι και την ψυχή με την μεγαλοπρέπειά τους. Μοναδικό στολίδι τα μοναστήρια στις κορφές τους. Στη μεγαλύτερη μοναστηριακή πολιτεία μετά το Άγιον Όρος, το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας στα έξι μοναστήρια που λειτουργούν, ακολουθείται με κατάνυξη. Ο Επιτάφιος περιφέρεται στις κορφές των βράχων, γύρω από τις μονές σε μία ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ η Ανάσταση που γίνεται ήσυχα στα μοναστήρια, αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα.

Την ημέρα του Πάσχα η Ακολουθία της Αγάπης στο Καστράκι γίνεται στην Εκκλησία της Παναγίας, στη βάση ενός βράχου. Στη συνέχεια όλοι μαζί ανεβαίνουν στο βράχο «Σημαίνει ο Θεός» και αρχίζουν τα πασχαλινά τραγούδια, ενώ μετά από λίγο καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου θα ξεκινήσει το γλέντι.

Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα οι μοναχοί βγάζουν από τα μοναστήρια τα λείψανα των Αγίων και με ευλάβεια και τελετουργικό τρόπο τα παραδίδουν στους κατοίκους στο Καστράκι, οι οποίοι θα τα λιτανεύσουν και θα τα κρατήσουν έως την Κυριακή του Θωμά.

Η Μόνη Έμβασις στο κάστρο των λουλουδιών μας οδηγεί σε ένα υπέροχο ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Οι καστρόπορτες, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, οι καμάρες, τα πετρόκτιστα σπίτια και οι βυζαντινές εκκλησιές, συνωμοτούν γλυκά για να σαγηνεύσουν τους επισκέπτες της Μονεμβασιάς. Το σοκάκι «της μέσης» όπως ονομαζόταν τα βυζαντινά χρόνια το κεντρικό καλντερίμι, ακολουθεί ο Επιτάφιος, φτάνοντας έως την πύλη της εισόδου και περνώντας μέσα από τα στενά της όμορφης καστροπολιτείας που φωτίζονται με το αμυδρό φως των φαναριών. Οι πιστοί με τα κεριά ακολουθούν δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατάνυξης καθώς ο Επιτάφιος πάει προς την Χρυσαφίτισσα και από εκεί στον Ελκόμενο Χριστό. Οι λαμπάδες φωτίζουν το βράδυ της Ανάστασης περιμένοντας το «Χριστός Ανέστη», ενώ την Κυριακή του Πάσχα μετά την ακολουθία της Αγάπης καίγεται στην πλατεία της μαγευτικής καστροπολιτείας ο Ιούδας.

Φωνή της Ελλάδας

Κόλπα για να καθαρίσετε το σπίτι σας… στο “τσακ-μπαμ”!

Για ένα πεντακάθαρο σπίτι δεν χρειάζεται ταλαιπωρία, αλλά «έξυπνα» κόλπα που θα καθαρίσουν από τους λεκέδες στον καναπέ και την κουζίνα μέχρι...
και το βρώμικο πληκτρολόγιο! Μήπως σπαταλάτε πολύ χρόνο, αντί να χαλαρώνετε, εξαιτίας της βρωμιάς ή της σκόνης στο σαλόνι ή την κρεβατοκάμαρα; Οι παρακάτω συμβουλές θα σας λύσουν τα χέρια, προσφέροντας σας τη μυρωδιά της καθαριότητας μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Δοκιμάστε τις και δεν θα χάσετε!

Blender                  
Βάζουμε λίγο νερό και σαπούνι πιάτων μέσα στο blender… και το βάζουμε σε λειτουργία!
 Λεκέδες στον καναπέ
Παίρνουμε ένα βουρτσάκι και ένα σφουγγάρι. Ρίχνουμε λίγο οινόπνευμα και τρίβουμε με δύναμη τους λεκέδες.
 Κόλπα για να καθαρίσετε το σπίτι σας… στο «τσακ-μπαμ»! «Στίγματα» στη μπανιέρα
Φτιάχνουμε ένα μείγμα από νερό, ξύδι και χυμό λεμονιού και με ένα σφουγγάρι αφαιρούμε όλη τη βρωμιά της μπανιέρας.
 Πληκτρολόγιο
Βάζουμε ένα χαρτί post-it ανάμεσα στα πλήκτρα του πληκτρολογίου και το σέρνουμε μέχρι το τέλος. Έτσι, θα πάρει μαζί του όλη τη σκόνη που βρίσκεται στα κενά.
Περσίδες
Τοποθετούμε τις περσίδες μέσα στη μπανιέρα μαζί με λίγο νερό και χλωρίνη (ή ξύδι) και τις αφήνουμε μέσα για μισή ώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να καθαρίσουν εντελώς!
 Κόλπα για να καθαρίσετε το σπίτι σας… στο «τσακ-μπαμ»! Φούρνος μικροκυμάτων
Ανακατεύουμε ξύδι με νερό μέσα σε ένα μπολ. Το βάζουμε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και βάζουμε το φούρνο σε λειτουργία για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το μπολ και σκουπίζουμε το φούρνο με ένα σφουγγάρι. Τα λίπη θα εξαφανιστούν!
Στρώμα κρεβατιού
Για ένα φρέσκο και καθαρό στρώμα, ανακατεύουμε λίγη σόδα με λάδι λεβάντας και το απλώνουμε πάνω στο στρώμα. Μετά από μια ώρα, το περνάμε με την ηλεκτρική σκούπα και το στρώμα θα έχει γίνει αγνώριστο!
Πλυντήριο ρούχων
Καθαρίζουμε εύκολα το πλυντήριο, βάζοντας το να λειτουργήσει στην αρχή με χλωρίνη και στη συνέχεια, για δεύτερη φορά με αρκετό λευκό ξύδι.
Σφουγγάρια κουζίνας ή μπάνιου
Βάζουμε το υγρό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για δυο λεπτά. Έτσι, θα σκοτωθούν όλα τα μικρόβια που έχουν κρυφτεί πάνω του!
Κάδος απορριμμάτων
Βγάζουμε τον κάδο για τα σκουπίδια από το μπάνιο ή την κουζίνα και τον πλένουμε στο ντους με ένα σφουγγάρι και χλωρίνη. Αποτέλεσμα, θα είναι να εξαφανιστεί κάθε ίχνος μικροβίου
 Κόλπα για να καθαρίσετε το σπίτι σας… στο «τσακ-μπαμ»! Φούρνος στη κουζίνα
Φτιάχνουμε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα, νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Ψεκάζουμε το υγρό μέσα στο φούρνο και τρίβουμε καλά με ένα σφουγγάρι, ώστε να γίνει αφρός.
Υπολείμματα κεριού από βάζο
Για να αφαιρεθούν τα υπολείμματα από παλιά κεριά, πρέπει να παγώσουν! Αν τα βάλουμε στο ψυγείο, θα συρρικνωθούν και θα βγουν χωρίς κόπο από το βάζο.
«Βαθουλώματα» στο χαλί
Όταν απομακρύνουμε ένα βαρύ έπιπλο πάνω από το χαλί, αμέσως δημιουργούνται μερικά «βαθουλώματα» πάνω του. Αν όμως, βάλουμε λίγα παγάκια στις εσοχές του χαλιού… τότε θα εξαφανιστούν.
 Κόλπα για να καθαρίσετε το σπίτι σας… στο «τσακ-μπαμ»! Μετακίνηση επίπλων
Για να μετακινήσουμε ένα έπιπλο, χωρίς να γδάρουμε το ξύλο του πατώματος, μπορούμε να τοποθετήσουμε δυο πετσέτες στις άκρες του, ώστε να συρθεί με ευκολία.



Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μάσκα για απαλούς υπέροχους αγκώνες

Ο καιρός σιγά σιγά ζεσταίνει και τα κοντομάνικα μπλουζάκια κάνουν πιο έντονη την εμφάνιση τους. Μοιραία λοιπόν οι αγκώνες μας είναι πλέον εκτεθειμένοι και αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για την περιποίηση τους. Πρόκειται για ένα σημείο του σώματος που αφυδατώνεται και ξηραίνεται, δημιουργώντας μια άσχημη όψη.
Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα και είναι πολύ απλή. Χρησιμοποιώντας κάποια φυσικά συστατικά μπορείτε να κάνετε τους αγκώνες και πάλι όμορφους και απαλούς. Μια πολύ καλή μάσκα με βάση τα τροπικά φρούτα είναι ότι πρέπει.
  • Θα χρειαστείτε:
- 1 φέτα ανανά
- 2 φέτες μάνγκο
- 3 φέτες παπάγιας
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Τρόπος παρασκευής:
Βάλτε τα φρούτα στο multi και πολτοποιήστε τα. Στη συνέχεια προσθέστε στο μείγμα μια κουταλιά ζεστό μέλι και ανακατέψτε τα πολύ καλά. Η μάσκα σας είναι έτοιμη.
  • Τρόπος εφαρμογής:
Πάρτε μια ποσότητα από το μείγμα και απλώστε την στους αγκώνες σας ή και σε άλλες τυχόν ξηρές περιοχές του σώματος σας, για παράδειγμα γόνατα και φτέρνες. Αφήστε τη να δράσει για 15-20 λεπτά και ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.


Τί σημαίνει η Κυριακή των Βαΐων; Εθιμα και παραδόσεις


Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.

Στις φωτό από τον ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου και τον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος όπου από την παραμονή των Βαίων, γυναίκες μαζεύονται και κόβουν τα βάγια και τα ετοιμάζουν για την εορτή.

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου.

Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

 
ΕΘΙΜΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστάνοντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντικά γινόνταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία.

Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά. Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους. Και σήμερα ακόμα όλες οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα ή βάγια.

Τα παλιότερα χρόνια τους τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους. Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.

Τα “βαγιοχτυπήματα” σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: “Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα”. Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα “βατσάσουν” για το καλό. Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.

Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι. “Μέσα βάγια και χαρές, όξω ψύλλοι, κόριζες !” ‘Ολα εξαφανίζονταν από τα σπίτια μόλις μπαίναν τα βάγια. Κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι και μ’ αυτά “κάπνιζαν” οι γυναίκες τα παιδιά για το “κακό το μάτι”. Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά.

Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους: “Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ’ τ’ αυγό να φύγω.” Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν στο ρέμα κι όπως έπαιρνε τα στεφάνια το νερό, όποιας πήγαινε μπροστά εκείνη θα γινόταν “συντέκνησσα”.

Πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες, μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την “αργινάρα”, μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Το έθιμο της περιφοράς των κλαδιών θυμίζει την “ειρεσιώνη”, το στολισμένο με καρπούς κλαδί, που στις γιορτές της άνοιξης περιέφεραν στους δρόμους τα παιδιά, στην αρχαιότητα. Τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια: φεγγάρια, πλοία, γαϊδουράκια, το πιο συνηθισμένο όμως ήταν ο σταυρός.

Σε μερικά μέρη τους έδιναν το σχήμα του ψαριού. Ψάρι είχαν σαν σημάδι αναγνώρισης οι πρώτοι χριστιανοί, η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Αν και είναι εκόμα σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι.

Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει: “Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό ! ” Αναγράφει το <<Ωρολόγιο>>: <<Πέντε μέρες προ του Νομικού Πάσχα, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα ονάριο και αφού κάθισε πάνω του εισερχόταν στη πόλη.

Ο λαός μόλις άκουσε ότι έρχεται ο Ιησούς (είχαν μάθει και τα περί αναστάσεως του Λαζάρου) έλαβαν στα χέρια τους βάϊα από φοίνικες και πήγαν να τον προϋπαντήσουν. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δένδρα και τα έστρωναν στο δρόμο όπου διερχόταν ο Κύριος και τον ακολουθούσαν.

Ακόμα και τα νήπια τον προϋπάντησαν και όλοι μαζί φώναζαν: <<Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ>> (Ιωαν.ιε΄). Αυτή τη λαμπρή και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου στα Ιεροσόλυμα του Κυρίου εορτάζομε αυτή τη Κυριακή.

Σήμαιναν δε τα βάϊα, οι κλάδοι των φοινίκων, τη κατά του διαβόλου και του θανάτου νίκη του Χριστού. Το δε Ωσαννά ερμηνεύεται σώσον παρακαλώ. Το δε πωλάριο της όνου και το κάθισμα του Ιησού πάνω του, ζώου ακάθαρτου κατά τον νόμο τους, σήμαινε τη πρώην ακαθαρσία και αγριότητα των εθνών και την μετά από λίγο υποταγή αυτών στο άγιο Ευαγγέλιο.

Η Εκκλησία μας ψάλλει:
Αφού ταφήκαμε μαζί με Σε, Χριστέ και Θεέ μας, δια του βαπτίσματός μας (το οποίο είναι τύπος του θανάτου Σου και της ταφής Σου), αξιωθήκαμε δια της αναστάσεώς Σου να εισέλθωμε στην αθάνατο ζωή της Βασιλείας Σου. Γι' αυτό υμνούντές Σε, κράζομε: Βοήθησέ μας και σώσε μας, Συ, που ως Θεός κατοικείς στα ύψιστα μέρη του Ουρανού. Άς είσαι ευλογημένος Συ, που έρχεσαι απεσταλμένος από τον Κύριο!
 

Οι καλύτερες ιδέες για την Πασχαλινή σας διακόσμηση


Τα αυγά είναι σχεδόν το πιο σημαντικό σύμβολο για το Πάσχα, ο καθένας προσπαθεί να είναι ο πιο πρωτότυπος στο βάψιμο τους. Ποιός είναι ο απλούστερος και πιο κομψός τρόπος που μπορείτε να το κάνετε αυτό; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες και σίγουρα θα βρείτε την ιδέα που θα σας εμπνεύσει.
 



















































 

Τα ζώα είναι τόσο χαριτωμένα! Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται για τις διακοσμήσεις διακοπών, όπως τα ελάφια για τα Χριστούγεννα ή τα κουνελάκια το Πάσχα . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα κοτόπουλα,  και πρόβατα ακόμα. Πώς να το κάνουμε; Κάντε γιρλάντες από χαρτί, με λαγουδάκια, χρησιμοποιήστε κηροπήγια με  στοιχεία  ζώων. Αν είσαι καλός στη ζωγραφική, ζωγράφισε κάποια παραδοσιακά ζώα για το Πάσχα στα επιτραπέζια σκεύη σου. Ο απλούστερος τρόπος είναι να κάνετε  κάρτες και προσκλήσεις  με κοτόπουλα ή σε σχήμα λαγουδάκι. Αφήστε τη φαντασία σας σε υλικά, χρώματα και τυχόν τρόπους χειροτεχνίας που θα χρησιμοποιήστε  για να κάνετε Πασχαλινό δείπνο σας το πιό χαριτωμένο.

 







 

Ο στολισμός του τραπεζιού για το Πάσχα είναι το πρώτο πράγμα που μας κάνει να θυμόμαστε ότι είναι άνοιξη, και τα φρέσκα λουλούδια είναι μεταξύ των καλύτερων και πιο απλών τρόπων διακόσμησης. Φυσικά, τα παραδοσιακά κουνέλια και τα αυγά δεν πρέπει να ξεχαστούν! Επιλέξτε φωτεινά χρώματα με πράσινο, ροζ, μπλε και χρυσό για να υπενθυμίσετε σε σας ότι είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου και όλα σύντομα θα  ανθήσουν. Ή μπορείτε να επιλέξετε κάτι πιο παραδοσιακό, όπως μπεζ, ροζ και προσθέστε μερικά κουνέλια από πορσελάνη. Αυγά για την διακόσμηση μέσα σε καλάθια και σε παιτέλες φυσικά! Φροντίστε τα πάντα ωα είναι τέλεια την όμορφη αυτή μέρα!























 

Μερικές ακόμη ιδέες για την Πασχαλινή σας διακόσμηση


















  

Images via: digsdigs.com | shelterness.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...