Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Θέλεις να τρως λιγότερο; Κάνε το κόλπο των φωτογράφων!


Οι επαγγελματίες φωτογράφοι που δουλεύουν στη διαφήμιση και την προβολή προϊόντων το ξέρουν καλά: Για να κάνουν μια μικρή μερίδα φαγητού να φαίνεται μεγάλη, χρησιμοποιούν πιάτα που χωράνε μόλις και μετά βίας το φαγητό. Αντίθετα, οι σεφ που θέλουν να παρουσιάσουν μια γευστική δημιουργία τους σαν να είναι μια μικρή, μη παχυντική νοστιμιά, τη σερβίρουν στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου. Για παράδειγμα, στην παραπάνω φωτογραφία η μερίδα του φαγητού είναι ακριβώς η ίδια – μόνο το πιάτο αλλάζει.

Το μυστικό κρύβεται στη δημιουργία της ψευδαίσθησης που θα κοροϊδέψει τον εγκέφαλο. Αν λοιπόν θέλεις να περιορίσεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις, κάνε το όπως οι φωτογράφοι!

Το μέγεθος είναι σχετικό…


Όπως έχει αποδειχτεί από τους νευροεπιστήμονες (αλλά και από την κοινή πείρα), ένα φαγητό σερβιρισμένο σε μικρό πιάτο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο και να τον κάνει να πιστέψει ότι η… ξεχειλισμένη μερίδα είναι μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική. Η συγκεκριμένη εγκεφαλική εξαπάτηση έχει και όνομα: Ψευδαίσθηση Ebbinghaus (ή αλλιώς Ψευδαίσθηση Σχετικού Μεγέθους), από το επώνυμο του Γερμανού ψυχολόγου Hermann Ebbinghaus (1850–1909), ο οποίος τη διαπίστωσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ισομεγέθεις πορτοκαλί κύκλοι που βλέπεις στο σχήμα, οι οποίοι δείχνουν ότι το μέγεθος ενός αντικειμένου αλλάζει στα μάτια μας ανάλογα με το φόντο του.
Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι, αν βάζεις το φαγητό σου σε μικρό πιάτο, θα έχεις την αίσθηση ότι τρως μια πλήρη μεριδα, ενώ στην ουσία θα καταλώνεις κάθε φορά μικρότερη ποσότητα.
Σημείωση: «Θύματα» αυτής της ψευδαίσθησης πέφτουν κυρίως οι ενήλικοι. Τα παιδιά – κάτω των 10 ετών – είναι δύσκολο να τα ξεγελάσεις, σύμφωνα με τις έρευνες. Golden Magazine
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στα ύψη και όλοι αναζητούν ένα τρόπο να δροσιστούν. Μια φέτα καρπουζιού φαντάζει η ιδανική λύση για να μας δροσίσει και να μας γλυκάνει. Είναι όμως μόνο αυτές οι ιδιότητες του «βασιλιά» των καλοκαιρινών φρούτων;
Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στον άνθρωπο, από νερό και ζάχαρη. Πραγματικά, το ενενήντα τοις εκατό του καλοκαιρινού φρούτου αποτελείται από νερό, ενώ το πέντε τοις εκατό του από ζάχαρη.
Η τεράστια περιεκτικότητά του σε νερό, όμως, βοηθάει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στις καυτές μέρες του καλοκαιριού όπου το σώμα μας… στεγνώνει. Ενω το ποσοστό της ζάχαρης που περιέχει είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλα φρούτα, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ωφέλιμο.
Πέρα από νερό και ζάχαρη όμως το καρπούζι είναι πλούσιο και σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.
Τέλος, μια… διαφορετική πληροφορία για το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία ‘παττίχα’.
- See more at: http://fouska.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf/#sthash.CfSKpRoZ.dpuf
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στα ύψη και όλοι αναζητούν ένα τρόπο να δροσιστούν. Μια φέτα καρπουζιού φαντάζει η ιδανική λύση για να μας δροσίσει και να μας γλυκάνει. Είναι όμως μόνο αυτές οι ιδιότητες του «βασιλιά» των καλοκαιρινών φρούτων;
Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στον άνθρωπο, από νερό και ζάχαρη. Πραγματικά, το ενενήντα τοις εκατό του καλοκαιρινού φρούτου αποτελείται από νερό, ενώ το πέντε τοις εκατό του από ζάχαρη.
Η τεράστια περιεκτικότητά του σε νερό, όμως, βοηθάει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στις καυτές μέρες του καλοκαιριού όπου το σώμα μας… στεγνώνει. Ενω το ποσοστό της ζάχαρης που περιέχει είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλα φρούτα, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ωφέλιμο.
Πέρα από νερό και ζάχαρη όμως το καρπούζι είναι πλούσιο και σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.
Τέλος, μια… διαφορετική πληροφορία για το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία ‘παττίχα’.
- See more at: http://fouska.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf/#sthash.CfSKpRoZ.dpuf
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στα ύψη και όλοι αναζητούν ένα τρόπο να δροσιστούν. Μια φέτα καρπουζιού φαντάζει η ιδανική λύση για να μας δροσίσει και να μας γλυκάνει. Είναι όμως μόνο αυτές οι ιδιότητες του «βασιλιά» των καλοκαιρινών φρούτων;
Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στον άνθρωπο, από νερό και ζάχαρη. Πραγματικά, το ενενήντα τοις εκατό του καλοκαιρινού φρούτου αποτελείται από νερό, ενώ το πέντε τοις εκατό του από ζάχαρη.
Η τεράστια περιεκτικότητά του σε νερό, όμως, βοηθάει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στις καυτές μέρες του καλοκαιριού όπου το σώμα μας… στεγνώνει. Ενω το ποσοστό της ζάχαρης που περιέχει είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλα φρούτα, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ωφέλιμο.
Πέρα από νερό και ζάχαρη όμως το καρπούζι είναι πλούσιο και σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.
Τέλος, μια… διαφορετική πληροφορία για το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία ‘παττίχα’.
- See more at: http://fouska.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%b6%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf/#sthash.CfSKpRoZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...