Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του κράνμπερι - Πώς ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία της χρόνιας ουρολοίμωξης, αλλά και για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο λόγος για το κράνμπερι, το οποίο σύμφωνα με νέα μελέτη…

που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά προλαμβάνει τις βακτηριακές μολύνσεις που πλήττουν το ουροποιητικό σύστημα, σταματώντας τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ διαπίστωσαν ότι το κράνμπερι δεν επιτρέπει στα βακτήρια να επεκταθούν και να δημιουργήσουν «αποικίες», ενώ παράλληλα μεταβάλλει τη δράση του βακτηρίου Proteus mirabilis, το οποίο συχνά προκαλεί περίπλοκες μολύνσεις.
Μάλιστα, όπως τονίζουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Καναδικής Επιθεώρησης Μικροβιολογίας, το εκχύλισμα κράνμπερι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την απομάκρυνση των βακτηρίων από τις ιατρικές συσκευές!
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το κράνμπερι οφείλει τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες στις προανθοκυανιδίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών που ασκούν αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Παρόλο που η επίδραση του κράνμπερι στους ζωντανούς οργανισμούς εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω μελέτης, τα ευρήματά μας τονίζουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε ό,τι αφορά τις χρόνιες μολύνσεις», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η καθηγήτρια Nathalie Tufenkji.
«Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερες από 150 εκατομμύρια περιπτώσεις μολύνσεων του ουροποιητικού και ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης είναι οι θεραπείες με αντιβιοτικά. Ωστόσο,  η αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην αντίσταση που παρουσιάζουν τα βακτήρια στα αντιβιοτικά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αναπτυχθεί μια εναλλακτική προσέγγιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...