Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΝΕΛΛΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ


Υλικά
1 πακέτο κανελόνια
σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 αυγό
τυρί τριμμένο
τυρί κρέμα
500 ml κρέμα γάλακτος


Βάζω σε μια κατσαρόλα το σπανάκι να μαλακώσει ή να ξεπαγώσει αν είναι κατεψυγμένο. Στη συνέχεια το στίβω καλά – καλά να φύγουν όλα τα ζουμιά

 
 




Ρίχνω μέσα ένα αυγό, τυρί τριμμένο,






  



λίγο τυρί κρέμα, αλάτι (ελάχιστο γιατί έχουμε το τυρί) και πιπέρι (αν θέλουμε)







 



και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά.








 


Γεμίζω ένα – ένα τα κανελόνια με τη γέμιση προσεκτικά.








 



Σ' ένα πιάτο ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με λίγο τυρί κρέμα








 



και το ρίχνω στο πυρέξ με τα κανελόνια







 



από πάνω ρίχνω τυρί τριμμένο.








Το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για κάνα μισάωρο στο φούρνο.

 *Δυστυχώς στο σημείο αυτό μου τελείωσε η μπαταρία στη φωτογραφική μηχανή και έτσι δεν μπόρεσα να βγάλω τελειωμένο το φαγητό. Ήταν όμως πολύ ωραίο!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η μαύρη σοκολάτα κάνει..θαύματα!

Η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, σύμφωνα με Αυστραλιανή μελέτη, επιβεβαιώνει τα οφέλη στην πρόληψη του εμφράγματος.

Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης σε 2.013 Αυστραλούς, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο British Medical Journal, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.

Η καθημερινή κατανάλωση, για μια περίοδο δέκα ετών, 100 γραμμαρίων σοκολάτας περιεκτικότητας τουλάχιστον 70% σε κακάο, επέτρεψε την αποτροπή 70 θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και 15 μη θανατηφόρων σε 10.000 ανθρώπους.

"Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική ή ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο", τονίζει η Έλα Ζόμερ, υπεύθυνη για τη μελέτη αυτή.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Πηγή: http://spirospero.gr/

Οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα

Είναι οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στην Ευρώπη για μοναδικά Χριστούγεννα! 10 πόλεις που μετατρέπονται σε υπέροχες χριστουγεννιάτικες πολιτείες, ιδανικές για μικρούς και μεγάλους, με ιδιαίτερη γιορτινή ατμόσφαιρα και γεύσεις. 


1. Βιέννη, Αυστρία
Μια πόλη ιδιαίτερα δημοφιλής στην περίοδο των Χριστουγέννων  εξαιτίας των υπαίθριων φαντασμαγορικών αγορών της. Η πλατεία του Δημαρχείου Rathausplatz , μετατρέπεται σε μια μεγάλη αγορά με 140 ξύλινους πάγκους που πουλάνε μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα αντικείμενα και λιχουδιές. 
Η αγορά ανοίγει από τα μέσα Νοεμβρίου και λειτουργεί ως αργά το βράδυ μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το διπλανό πάρκο μεταμορφώνεται καθώς χιλιάδες λαμπάκια και στολίδια κρέμονται από τα δέντρα, ενώ ο αέρας μυρίζει το άρωμα του χριστουγεννιάτικου κρασιού Glögg, που σερβίρεται ζεστό. Γενικά όλη η πόλη είναι πανέμορφη και στολισμένη! 

2. Στρασβούργο, Γαλλία
 Θεωρείται η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων! Το υπαίθριο χριστουγεννιάτικο παζάρι με περισσότερους από 300 πάγκους, οργανώνεται κάθε χρόνο από το 16ο αιώνα. 
Είναι ο πιο μαγευτικός γαλλικός προορισμός για τις γιορτές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Bredle, ένα μικρό παραδοσιακό και διαφορετικό κέικ. 


3. Πράγα, Τσεχία
Η Πράγα είναι μια πόλη που ξέρει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα! Μια πόλη που από μόνη της είναι τόσο παραμυθένια, τα Χριστούγεννα γεμίζει στολίδια, φωτάκια και χριστουγεννιάτικα σκηνικά. 
Πολλές υπαίθριες αγορές στήνονται σε διάφορα σημεία, παράλληλα με σκηνές από τη γέννηση του Χριστού. Όλα αυτά συνοδεύονται από χριστουγεννιάτικες μελωδίες και δημιουργούν ένα αξέχαστο σκηνικό. 

4. Λαπωνία, Φινλανδία

Στο βορρά της Φινλανδίας, βρίσκεται η χώρα του Άγιου Βασίλη  η Λαπωνία. Μια περιοχή αναμφίβολα ιδανική για τα Χριστούγεννα, για μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Αν εξαιρέσουμε τις πολικές θερμοκρασίες, όλα τα άλλα είναι μοναδικά και εκπληκτικά!  
Το ολόλευκο από το χιόνι χωριό του Άη Βασίλη, με τα ξωτικά και τα έλκηθρα  τους ταράνδους και τα χάσκι...συνθέτουν το πιο αυθεντικό χριστουγεννιάτικο τοπίο. Απαιτείται ειδικό ισοθερμικό ντύσιμο για τους επισκέπτες στην Λαπωνία. 

5. Κοπεγχάγη, Δανία
 Μισό εκατομμύριο φωτάκια στολίζουν κάθε γωνιά του Tivoli, που είναι το πιο παλιό θεματικό πάρκο στην Ευρώπη και αποτελεί το κεντρικό σημείο των γιορτινών ημερών στην πρωτεύουσα της Δανίας. 
Παράλληλα υπαίθρια μαγαζιά πουλούν από πορσελάνινες κούκλες μέχρι ζεστά ροφήματα και γλυκά από μήλο, γύρω από την λίμνη που μεταμορφώνεται σε μεγάλη πίστα πατινάζ. 

6. Μπριζ, Βέλγιο
Μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη, γνωστή ως η Βενετία του βορρά, μόνο μία ώρα μακρυά από τις Βρυξέλλες, γίνεται ακόμα πιο ειδυλλιακή την περίοδο των Χριστουγέννων με τα γιορτινά φωτάκια να στολίζουν κάθε της γωνιά. Στην κεντρική πλατεία μια πελώρια πίστα πατινάζ, λούνα παρκ και πάγκοι με χειροποίητα, κυρίως ξύλινα, αντικείμενα. 
Εντυπωσιακή η έκθεση γλυπτών από πάγο που γίνεται κάθε χρόνο, συνήθως γύρω στην πρωτοχρονιά, κοντά στην πόλη. 

7. Δρέσδη, Γερμανία
Όλη η Γερμανία γεμίζει με πολλές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά η Δρέσδη είναι αυτή που ξεχωρίζει γιατί εκεί οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος σε μια μοναδική γιορτή. 
Στις αρχές του Δεκέμβρη, φτιάχνουν ένα τεράστιο - 4 τόννων- χριστουγεννιάτικο κέικ, γνωστό ως stollen, και το μοιράζουν στο πλήθος. Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν αν καθώς περπατάτε στους δρόμους της πόλης δείτε το πελώριο γλυκό απλωμένο πάνω σε πάγκους!

8. Ρώμη, Ιταλία
Η αιώνια πόλη είναι ιδανική για όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα για τα Χριστούγεννα. Η εκπληκτική Piazza Navona φιλοξενεί μια μεγάλη αγορά ενώ στην Piazza del Popolo στήνονται 100 φανταστικές σκηνές από την ιστορία της γέννησης. 
Για πολλούς, ο απόλυτος προορισμός είναι η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και η παρακολούθηση της λειτουργίας τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. 

9. Άμστερνταμ, Ολλανδία
 Αν θέλετε να γιορτάσετε από νωρίς Χριστούγεννα, τότε το Άμστερνταμ είναι το κατάλληλο μέρος για να πάτε! Εκεί, η παραδοσιακή μέρα για την ανταλλαγή των δώρων είναι στις 5 Δεκεμβρίου, η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος. 
Πολύχρωμα φώτα, ζωντανές αγορές, πίστες πατινάζ, λούνα παρκ, μουσεία και γκαλερί που μένουν ανοιχτά ως αργά, είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει στην Ολλανδική πρωτεύουσα στις μέρες των γιορτών. 

10. Σάλτζμπουργκ, Αυστρία
 Μία από τις μικρότερες αλλά πολύ ιστορικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης, με 85 όμορφους πάγκους, όπου θα νιώσετε την οικειότητα που λείπει από μεγαλύτερες περιοχές. 
Μια πόλη ιδιαίτερα όμορφη και γραφική, στολίζεται με τα φωτάκια και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και γίνεται αγαπημένος προορισμός για τις γιορτές. 
(Φωτογραφία από Βρυξέλλες)
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμα υπέροχοι προορισμοί στην Ευρώπη για μοναδικά Χριστούγεννα, αλλά αυτούς θεωρούμε ως τους κορυφαίους και μοναδικούς. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός ίσως από την Αθήνα που δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο πέρα από τα κλασικά φωτάκια, έχουν κάτι από την μαγεία των Χριστουγέννων και περιμένουν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν!

  (φώτο από το αγαπημένο Λονδίνο)
tips
* Κλείστε έγκαιρα αεροπορικά εισιτήρια για να πετύχετε καλύτερες τιμές. 
Πάρτε μαζί ζεστά ρούχα και παπούτσια, κασκόλ, σκουφί και γάντια, γιατί ακόμα και αν δεν χιονίζει, στην Ευρώπη τέτοια εποχή ο καιρός είναι πολύ κρύος!
* Σε κάθε περιοχή, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα  που αποτελούν τα έθιμα τους και είναι συνήθως και πολύ νόστιμα ή τουλάχιστον διαφορετικά από τα συνηθισμένα!
Πηγή: Travel Tips

Για εισιτήρια αεροπορικά, ακτοπλοϊκά και κρατήσεις ξενοδοχείων  πατήστε εδώ.
 

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Από που βγήκαν διάφορες γνωστές φράσεις;


Τον πήραν στο ψηλό

Παρά τη σκληρότητα και τον τρόμο που βασίλευαν στο Βυζάντιο, οι επαναστάσεις δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Πολύ συχνά, ο καταπιεσμένος λαός ξεσηκωνόταν, άρπαζε τσεκούρια και μαχαίρια κι έπεφτε πάνω στους δυνάστες του, που τους κατακρεουργούσε. Όταν μια λαϊκή εξέγερση πετύχαινε, οι επαναστάτες ανακήρυσσαν δικό τους βασιλιά, έδιωχναν τους παλιούς αξιωματούχους της Αυλής κι έβαζαν δικούς τους στη θέση τους. Στη «Βασιλεύουσα» υπήρχε -έξω από το Επταπύργιο- ένα μέρος που ονομαζόταν Ψηλό, όπως εξακολουθεί να λέγεται ακόμη και σήμερα. Κι αυτό, γιατί η τοποθεσία ήταν πάνω από τη θάλασσα, δηλαδή ήταν μέρος ψηλό. Στο σημείο αυτό, οι επαναστάτες έσερναν αλυσοδεμένους τους πρώην βασανιστές τους, τους κρεμούσαν σ” ένα δέντρο κι άρχιζαν να τους διαπομπεύουν με το χειρότερο τρόπο. Μικροί και μεγάλοι, περνούσαν μπρος από τον τιμωρούμενο και τον έφτυναν ή του έριχναν λεμονόκουπες κλπ. Ύστερα τον ξεκρεμούσαν κι έτσι δεμένο τον πετούσαν στη θάλασσα. Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, τιμώρησαν τη Μαρία Κομνηνή, την ωραία αλλά σκληρή αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Από το περιστατικό αυτό και από την ονομασία της τοποθεσίας που πήγαιναν τους τιμωρημένους βγήκε η φράση «τον πήραν στο ψηλό».

Πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του

Οι φόροι πριν από το 19ο αιώνα ήταν τόσοι πολλοί στην Ελλάδα, ώστε, όσοι δεν είχαν να πληρώσουν, έβγαιναν στο βουνό. Για τη φοβερή αυτή φορολογία, ο ιστορικός Χριστόφορος Άγγελος, γράφει τα εξής χαρακτηριστικά: «Οι επιβληθέντες φόροι ήσαν αναρίθμητοι, αλλά και άνισοι. Έκτος της δεκάτης, του εγγείου και της διακατοχής των ιδιοκτησιών, εκάστη οικογένεια κατέβαλε χωριστά φόρον καπνού (εστίας), δασμόν γάμου, δούλου και δούλης, καταλυμάτων, επαρχιακών εξόδων, καφτανίων, καρφοπετάλλων καί άλλων εκτάκτων. Ενώ δε ούτω βαρείς καθ” εαυτούς ήσαν οι επιβληθέντες φόροι, έτι βαρύτερους καί αφόρητους καθίστα ο τρόπος της εισπράξεως και η δυναστεία των αποστελλομένων προς τούτο υπαλλήλων ή εκμισθωτών. Φόρος ωσαύτως ετίθετο επί των ραγιάδων (υπόδουλος – τουρκ. raya) εκείνων οίτινες έτρεφον μακράν κόμην». Από το τελευταίο αυτό, έμεινε παροιμιώδης η φράση: «πλήρωσε τα μαλλιά της κεφαλής του».

Τον κόλλησε στον τοίχο

Κάποτε, στον καιρό του Ρωμανού του Διογένη, ένας από τους στρατηγούς του, ο Ιωάννης Δημαράς, βγήκε μια νύχτα στους δρόμους του Βυζαντίου μαζί με τη συντροφιά του και όσους διαβάτες έβλεπε μπροστά του, τους έπιανε μαζί με την παρέα του και τους κολλούσε στον τοίχο μ” ένα είδος ρετσινιού και πίσσας, που υπήρχαν σε κάθε γωνιά, για να φωτίζονται οι δρόμοι. Το… αστείο αυτό έκανε τόση εντύπωση την επόμενη το πρωί, ώστε από εκείνη την ημέρα όλοι οι άρχοντες της Κωνσταντινούπολης, έβγαιναν σχεδόν κάθε νύχτα στους δρόμους, για να βρουν κανέναν αργοπορημένο και να τον κολλήσουν στον τοίχο. Από τότε, έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση «τον κόλλησε στον τοίχο», που τη λέμε συνήθως, όχι μονάχα όταν ένα άτομο αδικεί ένα άλλο, αλλά κι όταν ακόμη βάζουμε κάποιον αναιδή στη θέση που του αξίζει.

Του έβαλε τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι

Όλοι οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου, διατηρούσαν στα παλάτια τους νάνους, για να τους διασκεδάζουν στα συμπόσια τους. Οι «τζουτζέδες» αυτοί -όπως τους έλεγαν- ήταν σχεδόν παντοδύναμοι και μπορούσαν να καταδικάσουν σε θάνατο ή ν” ανεβάσουν στα ψηλότερα αξιώματα, όποιον ήθελαν: Οι αυτοκράτορες τους είχαν φοβερή αδυναμία και ποτέ δεν τους χαλούσαν το χατίρι, σε καμιά περίπτωση. Τους είχαν, ακόμη, ως μυστικοσυμβούλους και κατάσκοπους. Μόνον όταν έπεφταν σε βαρύ παράπτωμα τρεις φορές, τιμωρούνταν κι αυτοί με μια περίεργη τιμωρία. Τους έβαζαν τα δυο πόδια μέσα στο ίδιο υπόδημα και τους άφηναν να κυκλοφορούν, χοροπηδώντας. Η τιμωρία αυτή κρατούσε από τέσσερις μέχρι έξι μήνες. Στο τέλος, ο νάνος δεν μπορούσε να κρατήσει περισσότερο το αφάνταστο αυτό μαρτύριο και έπεφτε στα πόδια του αυτοκράτορα, για να του ζητήσει έλεος. Έτσι, έμεινε η φράση: «Μου έβαλε ή του έβαλε τα δυο πόδια σ” ένα παπούτσι».

Του μπήκαν ψύλλοι στ’ αφτιά

Οι Βυζαντινοί ήταν άφθαστοι να εφευρίσκουν πρωτότυπες τιμωρίες. Όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, του έριχναν ζεματιστό λάδι στ” αφτιά και τον κούφαιναν. Για τους «ωτακουστές» -όπως τους έλεγαν τότε αυτούς- ο αυτοκράτορας Ιουλιανός αισθανόταν φοβερή απέχθεια. Μπορούσε να συγχωρέσει έναν προδότη, αλλ’ ένα «ωτακουστή» ποτέ. Ο ίδιος έγραψε έναν ειδικό νόμο γι” αυτούς, ζητώντας να τιμωρούνται με μαρτυρικό θάνατο. Μα όταν τον έστειλε στη Σύγκλητο, για να τον εγκρίνει, εκείνη τον απέρριψε, γιατί θεώρησε ότι το αμάρτημα του «ωτακουστή» δεν ήταν και τόσο μεγάλο. Είπαν δηλαδή -οι Συγκλητικοί- ότι η περιέργεια είναι φυσική στον άνθρωπο και ότι αυτός που κρυφακούει, είναι, απλώς, περίεργος. Μπορεί να κάνει την κακή αυτή πράξη, αλλά χωρίς να το θέλει. Έτσι βρήκαν την ευκαιρία να καταργήσουν και το καυτό λάδι και ζήτησαν να τους επιβάλλεται μικρότερη ποινή. Ο Ιουλιανός θύμωσε, μα παραδέχτηκε να αλλάξουν το σύστημα της τιμωρίας με κάτι άλλο που, ενώ στην αρχή φάνηκε αστείο, όταν μπήκε σε εφαρμογή, αποδείχθηκε πως ήταν αφάνταστα τρομερό. Έβαζαν δηλαδή στ” αφτιά του ωτακουστή… ψύλλους! Τα ενοχλητικά ζωύφια, έμπαιναν βαθιά στο λαβύρινθο του αφτιού κι άρχιζαν να χοροπηδούν, προσπαθώντας να βρουν την έξοδο. Φυσικά, ο δυστυχισμένος που δοκίμαζε αυτή την τιμωρία, έφτανε πολλές φορές να τρελαθεί. Από τότε, ωστόσο, έμεινε η φράση: «του μπήκαν ψύλλοι στ” αφτιά».

Άλλου παπά ευαγγέλιο

Αυτή τη φράση την παίρνουμε από μια Κεφαλλονίτικη ιστορία. Κάποιος παπάς σε ένα χωριουδάκι της Κεφαλονιάς, αγράμματος, πήγε να λειτουργήσει σ” ένα άλλο χωριό, γιατί ο παπάς του χωριού είχε αρρωστήσει για πολύν καιρό. Ο παπάς όμως, στο δικό του Ευαγγέλιο, μια και ήταν αγράμματος, είχε βάλει δικά του σημάδια κι έτσι κατάφερνε να το λέει. Εδώ όμως, στο ξένο Ευαγγέλιο, δεν υπήρχαν τα σημάδια, γιατί ο παπάς αυτού του χωριού δεν τα είχε ανάγκη, μια και ήταν μορφωμένος. Άρχισε, λοιπόν, ο καλός μας, να λέει το Ευαγγέλιο που λέγεται την Κυριακή του Ασώτου. Τότε κάποιος από το εκκλησίασμα του φώναξε! «Τι μας ψέλνεις εκεί παπά; Αυτό δεν είναι το σημερινό Ευαγγέλιο…». – Εμ. Τι να κάνω; απάντησε αυτός. «Αυτό είναι άλλου παπά – Ευαγγέλιο». Και από τότε έμεινε η φράση!

Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας

Ξέχωρα από τον άνθρωπο, ο λαγός έχει και έναν άλλον εχθρό, την κουκουβάγια. Και οι διαφορές τους είναι ενοικιοστασιακές. Η κουκουβάγια φτιάχνει τη φωλιά της συνήθως στα χαλάσματα των σπιτιών, ανάμεσα σε λιθιές, σε ακατοίκητα καλύβια. Όταν, όμως, ζει στο δάσος, σπίτια δεν υπάρχουν κι έτσι δε διστάζει να κάνει με το ζόρι έξωση στο λαγό. Σταμπάρει τη φωλιά του λαγού και σε κατάλληλη ευκαιρία ορμάει, σκοτώνει το λαγουδάκι ή τα λαγουδάκια με το ράμφος και τα νύχια της και κάθεται αυτή στο έτοιμο σπίτι. Όταν οι κυνηγοί, όμως, φτάσουν ακολουθώντας τ” αχνάρια του λαγού ή με τη βοήθεια του σκυλιού τους, μπροστά στη φωλιά του λαγού, τότε αντικρίζουν στη «μπούκα» δυο πελώρια γυαλιστερά μάτια, τα μάτια όχι του λαγού, αλλά της κουκουβάγιας. Αυτό που κάνει όμως, η κουκουβάγια στο λαγό, φαίνεται ότι το κάνει και ο κούκος στην κουκουβάγια. Λέγεται ότι «o κούκος μέλλων να γεννήση τα ωά του, διευθύνει με ταχυτάτην πτήσιν εις φωλεάν γλαυκός, ήτις, τυφλώττουσα προς το ημερινόν ηλιακόν φως, γίνεται περίφοβος εις την αιφνιδίαν προσβολήν του κούκου και παραχωρεί την φωλεάν της. Τότε ο κούκος κυλίων και εκβάλλων εν των ωών εκείνης, γεννά και αντικαθίστησι τα ιδικά του. Ή γλαύξ μετά την επιστροφήν αυτής επωάζει αυτά, ο δε κούκος με την αυτήν ταχύτητα διώκει την γλαύκα εκάστοτε και τρέφει τα νεογνά του, μέχρις ου πτερυγίσωσι και τον ακολουθήσωσιν». Γι” αυτό και οι αρχαίοι είχαν μια σχετική παροιμία: «Άλλο γλαύξ, άλλο κορώνη φθέγγεται». Καθώς , επίσης, και αυτή που μεταχειρίζονται ακόμη σε πολλά μέρη της πατρίδας μας: «Άλλο το κούμπαλο κι άλλο το δαμάσκηνο».

Αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας

Φράση που μας την έκανε πιο γνωστή και από τότε έμεινε, ο Γέρος του Μωριά Θ. Κολοκοτρώνης. Λεγόταν, κυρίως, στους μύλους και στις βρύσες, που περίμεναν με τη σειρά τους να αλέσουν ή να πάρουν ένα σταμνί νερό. Έτσι, όταν έβλεπαν κανέναν παπά να θέλει να μην τηρήσει τη σειρά, του λέγανε τη φράση αυτή.

Αναγκαίον κακό

Τη φράση αυτή τη βρίσκουμε για πρώτη φορά σ” ένα στίχο του Μένανδρου (342-291 π.Χ.),που μιλάει για το γάμο. Ο ποιητής γράφει ότι ο γάμος «…εάν τις την Αλήθειαν σκοπή, κακόν μεν εστίν, άλλ” αναγκαίον κακόν». Δηλαδή: Εάν θέλουμε να το εξετάσουμε στο φως της αλήθειας, ο γάμος είναι μεν ένα κακό, αλλά «αναγκαίον κακόν». Σ” ένα άλλο απόσπασμα του Μένανδρου διαβάζουμε -ίσως για παρηγοριά για τα παραπάνω- την εξής περικοπή: «Πάντων ιατρός των αναγκαίων κακών χρόνος εστίν». Επίσης: «αθάνατον εστί κακόν αναγκαίον γυνή». Δηλαδή, η γυναίκα είναι το αιώνιο αναγκαίο κακό. (Φιλήμονος αδήλων, απόσπ. 103 (Meineke).

Από μεθυσμένο και τρελό μαθαίνεις την αλήθεια

Ο Ευστάθιος γράφοντας: «Οίνος γαρ φασί και αλήθεια» (740, 14) είχε βέβαια υπόψη του και τις αρχαίες παροιμίες: «οίνος και αλήθεια» και «ανδρός δ” οίνος έδειξε νόον» (Αλκαίου, Απόστ. 53 [έκδ. Βerg], Αθηναίος, 37 Ρ). Πιο σύγχρονος ο Μιχαήλ Ψελλός γράφει: «από σαλού και μεθυστού την αλήθειαν άκουε» (Μ. Ψελλού Επιρρήματα των ανθρώπων – Ν. Πολίτη, Παροιμ. 1,6, αρ. II). Σήμερα τη συναντάμε και με τον τύπο: «από ζουρλό και μεθυστή μαθαίνεις την αλήθεια», ή: «δος κρασί να βγ” η αλήθεια» (Ι. Βερέττα, Συλλογή παροιμιών, σ. 21, αρ. 9.1. Βενιζέλου, Παροιμίες Δημώδεις, σ. 62, αρ. 138 και 150, αρ. 8. Δ. Καμπούρογλου, Ιστορία των Αθηναίων, 1,311,339).

Καβάλησε το καλάμι

Είναι μια έκφραση που ίσως προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Πάντως οι Σπαρτιάτες την έλεγαν, για να πειράξουν τον Αγησίλαο. Και να η ιστορία: Ο Αγησίλαος αγαπούσε υπερβολικά τα παιδιά του. Λέγεται ότι, όταν αυτά ήταν μικρά, έπαιζε μαζί τους μέσα στο σπίτι, καβαλώντας, σαν σε άλογο, ένα καλάμι. Κάποια μέρα όμως, τον είδε ένας φίλος του σ” αυτή τη στάση. Ο Αγησίλαος τον παρακάλεσε να μην κάνει λόγο σε κανέναν, πριν γίνει κι αυτός πατέρας και νιώσει τι θα πει να παίζεις με τα παιδιά σου. Αλλά εκείνος δεν κράτησε το λόγο του και το είπε και σε άλλους, για να διαδοθεί σιγά – σιγά ο λόγος σε όλους και να φτάσει στις μέρες μας και το λέμε, όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον ότι πήραν τα μυαλά του αέρα. Βέβαια, στην πάροδο των χρόνων άλλαξε η ερμηνεία του. Αυτό συμβαίνει και σε πάρα πολλές άλλες παροιμιώδεις εκφράσεις.

Και οι τοίχοι έχουν αφτιά

Από τα αρχαιότατα χρόνια και ως το Μεσαίωνα, η άμυνα μιας χώρας εναντίον των επιδρομέων, ήταν, κυρίως, τα τείχη που την κύκλωναν. Τα τείχη αυτά χτιζόντουσαν, συνήθως, με τη βοήθεια των σκλάβων και των αιχμαλώτων που συλλαμβάνονταν στις μάχες. Οι μηχανικοί, όμως, ανήκαν απαραίτητα στο στενό περιβάλλον του άρχοντα ή του βασιλιά, που κυβερνούσε τη χώρα. Τέτοιοι πασίγνωστοι μηχανικοί, ήταν ο Αθηναίος Αριστόβουλος -ένας από αυτούς που έχτισαν τα μεγάλα τείχη του Πειραιά- ο Λαύσακος, που ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και ο Ναρσής, που υπηρετούσε κοντά στο Λέοντα το Σγουρό. Όταν ο τελευταίος, κυνηγημένος από τους Φράγκους κλείστηκε στον Ακροκόρινθο, ο Ναρσής του πρότεινε ένα σχέδιο φρουρίου, που έγινε αμέσως δεκτό. Το χτίσιμο του κράτησε ολόκληρο χρόνο κι όταν τέλειωσε, αποδείχτηκε πράγματι πως ήταν απόρθητο. Στα τείχη του φρουρίου ο Ναρσής έκανε και μια καινοτομία εκπληκτική για την εποχή του. Σε ορισμένα σημεία, τοποθέτησε μερικούς μυστικούς σωλήνες από κεραμόχωμα, που έφταναν, χωρίς να φαίνονται, ως κάτω στα υπόγεια, τα οποία χρησίμευαν για φυλακές. Όταν κανείς, λοιπόν, βρισκόταν πάνω στις επάλξεις του πύργου, από κει ψηλά μπορούσε ν’ ακούσει από μέσα από τους σωλήνες, ό,τι λεγόταν από τους αιχμαλώτους, που ήταν κλεισμένοι εκεί. Ήταν, να πούμε, ένα είδος «μικρόφωνου» της εποχής του. Τότε όμως τα έλεγαν «ωτία». Τη φράση αυτή τη βρίσκουμε ακόμα στην όπερα του Μπετόβεν «Φιντέλιο». Εκεί υπάρχει το τραγούδι των φυλακισμένων που τελειώνει με τη φράση: «Έχουν και οι τοίχοι αφτιά». Και ο λόγος – η φράση αυτή έμεινε παροιμιώδης από το εξής περιστατικό: Σ’ ένα από τα μουσικά απογευματινά που έδινε η βασίλισσα Αμαλία, σύζυγος του Όθωνα, έπαιξε πιάνο και τραγούδησε η ανιψιά του Κωλέττη, που είχε σπουδάσει στην Ευρώπη. Τελειώνοντας, λοιπόν, το τραγούδι με τη φράση «έχουνε και οι τοίχοι αφτιά», οι αντιοθωνικοί βρήκαν την ευκαιρία να διαδώσουν τη φράση αυτή σαν σύνθημα, λέγοντας, συγχρόνως, να φυλάγονται από τους κατασκόπους των Βαυαρών. Μια άλλη εκδοχή, πολύ παλιότερη λέει ότι: «Ο Βύζας που έχτισε το Βυζάντιο ανήγειρε και τείχη που είχαν μια αξιοθαύμαστη ιδιότητα. Αν κάποτε μια σάλπιγγα ή φωνή ανθρώπου ή ζώου ακουγόταν, αμέσως ο ήχος αυτός μεταβιβαζόταν στον αμέσως επόμενο πύργο και ούτω καθεξής. Αλλά και ο ένας από τους εφτά πύργους του Βύζα ονομαζόταν πύργος του Ηρακλή και έκανε ακουστά τα μυστικά των εχθρών, που ήταν έξω από τα τείχη και τα μετέδινε στους πολιορκούμενους.

Κάθομαι στ’ αγκάθια

Όταν στα 1204 οι Φράγκοι Σταυροφόροι -μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης- ήρθαν να κυριέψουν το Μωρία με το Γοδεφρείδο Βιλλαρδουίνο, πολλούς κόπους και θυσίες, κατόρθωσαν, ύστερα από σαρανταένα χρόνια, να πολιορκήσουν τη Μονεμβασία, που έμενε η τελευταία ακυρίευτη, ακόμη, πολιτεία από το βασίλειο του Μωρία. Οι πολιορκημένοι όμως άντεχαν παλικαρίσια και, παρ’ όλες τις προσπάθειες τους, οι Φράγκοι δεν κατόρθωναν να μπουν και να καταλάβουν το κάστρο της. Μερικοί απ’ αυτούς τότε -κάπου τριακόσιοι- αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους και να φύγουν, γιατί είχαν βαρεθεί το μάταιο αγώνα τους. Αυτό, όμως, θεωρήθηκε προδοσία κι ένας Φράγκος ανώτερος αξιωματικός -ο Ραούλ Πίζος- τους συνέλαβε όλους και τους τιμώρησε μ” ένα πολύ αυστηρό όσο και παράξενο τρόπο: Τους έγδυσε και τους κάθισε πάνω σε μυτερά αγκάθια. Όταν ο Βιλλαρδουίνος έμαθε την απάνθρωπη τιμωρία των στρατιωτών του, διέταξε τους άλλους αξιωματικούς να τον πιάσουν και να τον τιμωρήσουν με τον ίδιο τρόπο. Οι στρατιώτες που ήθελαν να φύγουν, εκτίμησαν την πράξη αυτή του αρχηγού τους κι έμειναν. Από το γεγονός αυτό, παρέμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: «κάθουμε σε αγκάθια» που τη λέμε συνήθως, όταν μας βασανίζει κάτι.

Κάνει την πάπια

Στη βυζαντινή εποχή, αυτός που κρατούσε τα κλειδιά του παλατιού -ο κλειδοκράτορας δηλαδή- ονομάζονταν Παπίας. «Ο Παπίας με τα του Εταιριάρχου αυτοπροσώπως ήνοιγον και έκλειον απάσας τάς εις το παλάτιον εισόδους». Τώρα για ποιο λόγο τον έλεγαν έτσι, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο με τον καιρό, το όνομα αυτό έγινε τιμητικός τίτλος, που δινόταν σε διάφορους έμπιστους αυλικούς. Ο Πάπιας είχε το δικαίωμα να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον αυτοκράτορα, να κουβεντιάζει μαζί του και να διασκεδάζει στα συμπόσια του. Κάποτε -όταν αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος Β’- Παπίας του παλατιού έγινε ο Ιωάννης Χανδρι-νός, άνθρωπος με σκληρά αισθήματα, ύπουλος και ψεύτης. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα κλειδοκράτορα, άρχισε να διαβάλει τους πάντες -ακόμη και τον αδελφό του Συμεώνα- στον αυτοκράτορα. Έτσι, κατάντησε να γίνει το φόβητρο όλων. Όταν κανείς του παραπονιόταν πως τον αδίκησε, ο Χανδρινός προσποιούταν τον έκπληκτο και τα μάτια του …βούρκωναν υποκριτικά. – «Είσαι ο καλύτερος μου φίλος, του έλεγε. Πώς μπορούσα να πω εναντίον σου στον αυτοκράτορα;». Η διπροσωπία του αυτή έμεινε κλασική στο Βυζάντιο. Γι” αυτό, από τότε, όταν κανείς πιανόταν να λέει κανένα ψέμα στη συντροφιά του ή να προσποιείται τον ανήξερο, οι φίλοι του του έλεγαν ειρωνικά: «Ποιείς τον Παπίαν»… Φράση που έμεινε ως τα χρόνια μας με μια μικρή παραλλαγή.

Καρφί δεν του καίγεται

Όσο οι Τούρκοι έζωναν στενότερα την Κωνσταντινούπολη, τόσο οι Βυζαντινοί πρόσεχαν και οχύρωναν την Πελοπόννησο, για να την έχουν σαν καταφύγιο. Όταν ήρθε να καλογερέψει εδώ ο αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός, περιγράφει το Μυστρά «Σκυθίας ερημότερον». Οι επιδρομές των Σαρακηνών, οι πόλεμοι των Ελλήνων με τους Φράγκους της Αχαΐας και η αιώνια φαγωμάρα των τοπικών αρχόντων, είχαν καταστρέψει ολότελα τον τόπο. Κανείς δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του ούτε μέρα ούτε νύχτα, χωρίς να βαστά όπλα. Οι Παλαιολόγοι έβαλαν τάξη, ειρήνεψαν τα μέρη και με το Μυστρά, που έφτασε να ’χει σαράντα χιλιάδες κάτοικους, ζωντάνεψαν τον ελληνισμό εκείνους τους χρόνους. Παρ όλ” αυτά ολόκληρη η Πελοπόννησος κι ο Μυστράς μαζί, λίγο έλειψε να επαναστατήσουν, όταν τη θέση του γενικού τοποτηρητή πήρε ο Δημήτριος Παντεχνής, άνθρωπος που παρίστανε το θαυματοποιό. Πραγματικά, ο Παντεχνής φαίνεται πως γνώριζε την τέχνη του ταχυδακτυλουργού, γιατί πολλοί σύγχρονοι του αναφέρουν πως έκανε καταπληκτικά πράγματα. Κι ένα απ” όλα είναι, ότι εξαφάνιζε νομίσματα και χρυσαφικά μόλις τ άγγιζε και κατηγορούσε κατόπιν τους άλλους για κλέφτες. Επειδή έκανε πολλά τέτοια, ο λαός αποφάσισε να τον τιμωρήσει με την ποινή της παραμόρφωσης. Δηλαδή, μ ένα πυρακτωμένο καρφί, έκαναν στο πρόσωπο του τιμωρούμενου διάφορα σημάδια. Το καρφί, όμως, που έφεραν για να παραμορφώσουν τον Παντεχνή, παρόλο που το έβαλαν σε δυνατή φωτιά και το άφησαν εκεί πολλή ώρα, παρέμεινε τελείως κρύο. Το παράξενο αυτό φαινόμενο τόσο πολύ τρόμαξε το πλήθος, ώστε τον παράτησε κι έφυγε λέγοντας «το καρφί δεν του καίγεται», για να μείνει από τότε η παροιμιώδης φράση: «Καρφί δεν του καίγεται», που στην επέκταση της τη λέμε και για τα άτομα εκείνα που αδιαφορούν για τον πλησίον τους.

Κροκοδείλια δάκρυα

Ο κροκόδειλος όταν θέλει να ξεγελάσει το θύμα του, κρύβεται πίσω από κανένα βράχο ή δέντρο κι αρχίζει να βγάζει κάτι παράξενους ήχους, που μοιάζουν καταπληκτικά με κλάμα μωρού παιδιού. Συγχρόνως -ίσως από την προσπάθεια που βάζει για να… κλάψει- τρέχουν από τα μάτια του άφθονα και χοντρά δάκρυα. Έτσι, αυτοί που τον ακούν, νομίζουν ότι πρόκειται για κανένα παιδάκι που χάθηκε και τρέχουν να το βοηθήσουν… Ο κροκόδειλος επιτίθεται τότε, ξαφνικά και κάνει τη δουλειά του. Στην αρχαία Ελλάδα ο κροκόδειλος ήταν άγνωστος. Οι Φοίνικες, όμως, έμποροι, που έφταναν στα λιμάνια της Κορίνθου και του Πειραιά, μιλούσαν συχνά για τα διάφορα εξωτικά ζώα, τα πουλιά και τα ερπετά της πατρίδας τους, που άφηναν κατάπληκτους τους ανίδεους Έλληνες και τους γέμιζαν με τρόμο και θαυμασμό. Φαίνεται ωστόσο, ότι ο κροκόδειλος τους έκανε περισσότερη εντύπωση, κυρίως με το ψευτοκλάμα του, αφού ένας νεαρός ποιητής, ο Φερεκίδης, έγραψε κάποτε το παρακάτω επίγραμμα: «Εάν η γη ήθελε να συλλάβει εκ των δακρύων της γυναικός, εκάστη ρανίς των θα εγέννα κροκόδειλον». Παρόλο, λοιπόν, που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κροκόδειλοι, τα «κροκοδείλια δάκρυα», που λέμε σήμερα γι” αυτούς που ψευτοκλαίνε, είναι φράση καθαρά αρχαία ελληνική.

Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα

Στα 1830, σ” ένα χωριουδάκι της Κυνουρίας, στο Άστρος, παρουσιάστηκε ένας περίεργος άνθρωπος, που άρχισε να διαδίδει επίμονα ότι ήταν ο… Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις διάφορες αρρώστιες, που τον μάστιζαν. Όπως ξέρουμε όλοι μας σχεδόν, ο πραγματικός Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των ανάπηρων και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γιατρεύει, εκτός από τις άλλες παθήσεις και τις παραμορφώσεις του σώματος, καθώς και τους τυφλούς. Ο άγνωστος, ωστόσο, του Άστρους δεν έκανε το παραμικρό θαύμα. Επειδή, όμως, δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία, τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Παρ όλ” αυτά, η φήμη πως στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την τότε Ελλάδα. Όπως ήταν επόμενο, όσοι έπασχαν από τα μάτια τους, τ’ αφτιά τους, τα πόδια τους και από ένα σωρό άλλες ασθένειες, παράτησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ξεκίνησαν να πάνε στο Άστρος, με την ελπίδα ότι θα γίνουν καλά. Κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί οι ανάπηροι, ώστε από τα διάφορα χωριά που περνούσαν, έλεγαν οι άλλοι που τους έβλεπαν: «Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα».

Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε

Ο λαός βλέπει και κρίνει. Βλέπει τα πάντα που περνούν μπροστά από τα μάτια του. Παρακολουθεί όλες τις σκηνές του κοινωνικού βίου, αδιαφορώντας αν τα πρόσωπα των σκηνών αυτών είναι άνθρωποι ή ζώα. Κουνάει το κεφάλι του, χαμογελάει και κάπου – κάπου κάτι λέει. Αυτό που λέει, είναι η παροιμία, είναι παροιμιώδης έκφραση. Βλέπει τώρα το συμπέθερό του το Σταμάτη, που τρέχει δεξιά και αριστερά, ψάχνοντας να βρει το γάιδαρο του. Ο γερο – θυμόσοφος, που κάθεται κάτω στον ίσκιο μιας βελανιδιάς, είχε προσέξει, ότι ο Σταμάτης ο συμπέθερός του, είχε ξεσαμαρώσει το γάιδαρο, ότι του έβαλε σ ένα κουρούπι πίτουρο, σ ένα άλλο νερό και έφυγε αφήνοντας τον εκεί. Ο γέρος, όμως, είχε παρατηρήσει και κάτι άλλο: ότι το ζώο ήταν λυτό, ότι ανέμιζε την ουρά του, και ότι, άμα η μουργέλα (αλογόμυγα) του χώθηκε στο ρουθούνι, άρχισε τις κλοτσιές και το έβαλε στα πόδια. Και την ώρα που ο απελπισμένος Σταμάτης ζυγώνει το γέρο και τον ρωτάει: – Μπας και είδες, συμπέθερε, κατά πού έκανε ο γάιδαρος μου; Ο γέρος, αντί για άλλη απάντηση, του λέει και μάλιστα έμμετρα: – «Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρεύε!…».

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Στα παλιά τα χρόνια, για να ταξιδέψεις στη θάλασσα έπρεπε να ’χεις πολύ κουράγιο, γιατί σ’ όλα τα πέλαγα αλώνιζαν κουρσάρικα καράβια. Οι μηχανές ήταν ακόμα άγνωστες και τα πλοία αρμένιζαν με τα πανιά ή με τα κουπιά. Φαντάζεστε τι πλήρωμα θα ’χανε τα κουρσάρικα καράβια! Οι κωπηλάτες, οι περισσότεροι ήταν συνήθως κατάδικοι (άνθρωποι των κάτεργων – δηλ. πλοίο που δούλευαν οι κατάδικοι), με σκοτεινό παρελθόν, (απ’ εδώ και η λέξη κατεργάρης = άνθρωπος χωρίς εμπιστοσύνη κλπ.). Όταν, λοιπόν, ο αέρας έπεφτε και το καράβι έπρεπε να συνεχίσει το δρόμο του, μια φωνή δυνατή ξεσήκωνε απ” το ξαπόσταμά τους, τους ανθρώπους αυτούς: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Ήταν η διαταγή να καθίσουν και πάλι στα κουπιά, στους μακρινούς ξύλινους μπάγκους ή πάγκους (από το Ιταλικό ρanco)! Υπήρχαν, επίσης, πλοία την εποχή εκείνη, που ονομαζόντουσαν «κάτεργα» (πλεούμενες φυλακές). Έτσι, το πλήρωμα αυτών των πλοίων λεγόταν «κατεργάρηδες».

Μου έπρηξες το συκώτι

Στη Γαλλία για να βγάλουν το λεγόμενο “foie gras” (συκώτι χήνας ή πάπιας), βασανίζουν μέχρι θανάτου το άτυχο ζωντανό προκειμένου, να διογκωθεί το συκώτι του. Το σικώτι από 50-80γρ που είναι αρχικά, φτάνει να ξεπερνάει το μισό κιλό μετά το τέλος του βασανισμού. Ο έξτρα όγκος που αποκτάει το σικώτι είναι λίπος γι’ αυτό θεωρείτε ένα πεντανόστιμο έδεσμα. 

Πηγή: endiaferonta.com


Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΥΡΟ-ΚΑΥΤΕΡΕΣ




Υλικά

πιπεριές κέρατο (όσες θέλουμε)
τυρί κρέμα όσο πάρει
1 πακέτο χυμό ντομάτα ή και φρέσκιες ντομάτες

Πλένω τις πιπεριές και τις στεγνώνω πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.



Στη συνέχεια τους κάνω μια σχισμή με ένα μυτερό μαχαίρι και τις γεμίζω με ένα μικρό κουταλάκι με τυρί κρέμα.











Τις βάζω σε ένα τηγάνι και τις τηγανίζω










 

και στη συνέχεια ρίχνω το χυμό ντομάτας,














τις σκεπάζω και τις αφήνω λίγο μέχρι να πήξει η σάλτσα.












Τις μεταφέρω σ' ένα πυρέξ και τις βάζω στο τραπέζι.







ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Το άσπρο ξύδι και οι πολλαπλές χρήσεις του


Το άσπρο ξύδι είναι φυσικό προϊόν, πολύ χρήσιμο και ακόμη αρκετά φτηνό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση, καθάρισμα, γυάλισμα.
Το άσπρο ξύδι είναι ένα πολύ δυνατό αντιβακτηριδιακό και όχι μόνο.
Διαβάστε παρακάτω, πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με το άσπρο ξύδι.
1. Το άσπρο ξύδι καταπολεμά την κακοσμία που αναδύεται από τα σιφόνια. 
Ρίξτε ένα ποτήρι άσπρο ξύδι και μετά αφήστε να τρέξει άφθονο νερό. Αν η κακοσμία προέρχεται από την μικρή σχάρα στο μπάνιο, ρίξτε το ξύδι και μ' ένα ποτιστήρι ρίξτε μετά νερό. Και μην ξεχνάτε πως εκτός από την κακοσμία, θα εξαφανίσει και τα διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
2. Γιά να ξεβουλώσετε νεροχύτες, νιπτήρες, κτλ. 
Ρίχνετε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και από πάνω ένα ποτήρι άσπρο ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και καθαρίζει το σιφόνι. Αφήστε το να δράσει λίγα λεπτά και μετά ρίξτε μπόλικο νερό που έχετε βράσει, ή ανοίξτε την βρύση να τρέξει καυτό νερό. Το καυτό νερό έχει και την ιδιότητα να διαλύει και τα διάφορα λίπη που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις και που συχνά είναι αιτία να βουλώνουν και να μυρίζουν άσχημα.
3. Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε το ξύλο ή το πλαστικό που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, για να κόβουμε κρέας, λαχανικά κτλ.
Βουτάμε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίζουμε. Αν είναι πολύ βρώμικο, το βουτάμε σε ξύδι για 5-10 λεπτά
4. Για να αφαιρέσουμε τα λίπη από τα πιατικά μας.
Αν τα πιατικά σας έχουν πολύ λίπος, βάλτε στο πλυντήριο πιάτων στη θέση του γυαλιστικού, ξύδι. Το ξύδι εκτός του ότι θα αφαιρέσει τα λίπη θα γυαλίσει και τα ποτήρια σας καλύτερα από το γυαλιστικό που αγοράζετε συνήθως
5. Για να συντηρήσουμε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων
Αποκτήστε την συνήθεια, μια φορά τον μήνα να βάζετε σε λειτουργία τα πλυντήριά σας άδεια, βάζοντας ξύδι στην ειδική θήκη. Το ξύδι θα καθαρίσει τις σωληνώσεις και θα βοηθήσει στο να παραταθεί η ζωή των πλυντηρίων σας
6. Για να αφαιρέσετε τα άλατα από την καφετιέρα ή τον βραστήρα.
Βάλτε στην καφετιέρα ή τον βραστήρα 1 ποτήρι ξύδι άσπρο και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Βάλτε σε λειτουργία ( χωρίς να βάλετε καφέ ) το μηχάνημα. Οταν τελειώσει, ξαναβάλτε σε λειτουργία, άλλες δύο φορές, μόνο με νερό. Αν θέλετε η καφετιέρα κι ο βραστήρας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κάντε το παραπάνω,  μία φορά τον μήνα.
7. Για να καθαρίσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων.
Βάλτε σ' ένα μπολ 2/3 νερό κι 1/3 ξύδι, στα μικροκύματα στην δυνατή συχνότητα, για 4 - 5 λεπτά.
Θα σχηματιστούν υδρατμοί και μ' ένα σφουγγάρι καθαρίζετε το εσωτερικό του φούρνου. Να το κάνετε συχνά για να είναι πάντα καθαρός ο φούρνος σας και να μην κινδυνεύει κι η υγεία σας
8. Για να πλένουμε τα τζάμια.
1 δόση ξύδι με 5 δόσεις νερού θα κάνει τα τζάμια σας να λάμπουν κι αντί για χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιείστε εφημερίδες.
9. Για να αφαιρέσετε τα λίπη στην κουζίνα.
Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίστε τους τοίχους, πάνω από το ψυγείο και όπου αλλού έχουν συσσωρευτεί λίπη.
10. Αφαιρέστε την μυρωδιά και τους λεκέδες από ούρα του σκύλου η της γάτας στην μοκέτα ή το χαλί σας.
1 δόση ξύδι με 3 δόσεις νερού. Βουτήξτε μέσα ένα πανάκι και μ' αυτό καθαρίστε. Το ξύδι εκτός των άλλων, θα εμποδίσει το ζωάκι σας να ξαναλερώσει στο ίδιο σημείο.
11. Αφαιρέστε τα άλατα από τις βρύσες.
Βουτήξτε σε ξύδι ένα πανί και μ' αυτό τυλίξτε τη βάση της βρύσης που συσσωρεύονται άλατα. Αφήστε το όλο το βράδυ να δράσει και το πρωΐ τα άλατα θα έχουν εξαφανιστεί
12. Για πλαστικά πατώματα.
Ρίξτε μισό ποτήρι ξύδι στον κουβά μαζί με το νερό και σφουγγαρίστε.
13. Για καθάρισμα.
2 κουταλιές σούπας ξύδι και 2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα, είναι ότι πρέπει για να καθαρίσετε διάφορες επιφάνειες
14. Για να καθαρίσουμε το W. C.
Βάλτε μέσα στο ψεκαστήρι 1 κουταλιά σούπας ξύδι και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Ρίξτε στο wc και καθαρίστε. Εκτός του ότι θα καθαρίσει, θα το απολυμάνει κιόλας
15. Για να αφαιρέσετε την μούχλα στο μπάνιο.
Μ' ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε ξύδι, καθαρίστε την κουρτίνα η το τζάμι του μπάνιου ή όπου αλλού έχει πιάσει μούχλα. Το ξύδι όχι μόνο θα καθαρίσει τη μούχλα, αλλά θα εμποδίσει στο να επανεμφανιστεί.
16. Καθαρίστε το τηλέφωνο της ντουσιέρας.
Οταν διαπιστώσετε πως δεν τρέχει πολύ νερό από το τηλέφωνο της ντουσιέρας, μη βιαστείτε να το αντικαταστήσετε. Βγάλτε το προσεκτικά ( μη χάσετε το λαστιχάκι που το ενώνει με το καλώδιο ) και αφήστε το σε ξύδι όλη τη νύχτα. Τα άλατα θα εξαφανιστούν ( μπορείτε να βοηθήσετε και με μία καρφιτσούλα ) και το νερό θα τρέχει άφθονο όπως όταν ήταν καινούργιο.
17. Αφαιρέστε την σκουριά.
Βουτήξτε τα σκουριασμένα αντικείμενα μέσα στο ξύδι κι αυτό θα κάνει τη δουλειά του.
18. Για να βγάλετε ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα.
Βρέξτε με ξύδι ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα και μετά σκουπίστε με καθαρό πανάκι
19. Για να λάμψουν τα δερμάτινα.
Βρέξτε ένα πανάκι με ξύδι και μ' αυτό τρίψτε το δερμάτινο που θέλετε να καθαρίσετε. Μετά με καθαρό στεγνό πανί τρίψτε.
20. Για τους λεκέδες.
Βάλτε λίγο ξύδι στους λεκέδες από φρούτα, μουστάρδα ή καφέ και μετά πλύντε κανονικά.
21. Για τα ανοξείδωτα.
Βάλτε σ' ένα πανάκι ξύδι και τρίψτε τα ανοξείδωτα και θα τους δώσετε λάμψη
** Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού, ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο.

Πηγή: meacolpa


 




Το άσπρο ξύδι είναι φυσικό προϊόν, πολύ χρήσιμο και ακόμη αρκετά φτηνό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση, καθάρισμα, γυάλισμα.
Το άσπρο ξύδι είναι ένα πολύ δυνατό αντιβακτηριδιακό και όχι μόνο.
Διαβάστε παρακάτω, πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με το άσπρο ξύδι
1. Το άσπρο ξύδι καταπολεμά την κακοσμία που αναδύεται από τα σιφόνια.
Ρίξτε ένα ποτήρι άσπρο ξύδι και μετά αφήστε να τρέξει άφθονο νερό. Αν η κακοσμία προέρχεται από την μικρή σχάρα στο μπάνιο, ρίξτε το ξύδι και μ' ένα ποτιστήρι ρίξτε μετά νερό. Και μην ξεχνάτε πως εκτός από την κακοσμία, θα εξαφανίσει και τα διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
2. Γιά να ξεβουλώσετε νεροχύτες, νιπτήρες, κτλ.
Ρίχνετε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και από πάνω ένα ποτήρι άσπρο ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και καθαρίζει το σιφόνι. Αφήστε το να δράσει λίγα λεπτά και μετά ρίξτε μπόλικο νερό που έχετε βράσει, ή ανοίξτε την βρύση να τρέξει καυτό νερό. Το καυτό νερό έχει και την ιδιότητα να διαλύει και τα διάφορα λίπη που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις και που συχνά είναι αιτία να βουλώνουν και να μυρίζουν άσχημα.
3. Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε το ξύλο ή το πλαστικό που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, για να κόβουμε κρέας, λαχανικά κτλ.
Βουτάμε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίζουμε. Αν είναι πολύ βρώμικο, το βουτάμε σε ξύδι για 5-10 λεπτά
4. Για να αφαιρέσουμε τα λίπη από τα πιατικά μας.
Αν τα πιατικά σας έχουν πολύ λίπος, βάλτε στο πλυντήριο πιάτων στη θέση του γυαλιστικού, ξύδι. Το ξύδι εκτός του ότι θα αφαιρέσει τα λίπη θα γυαλίσει και τα ποτήρια σας καλύτερα από το γυαλιστικό που αγοράζετε συνήθως
5. Για να συντηρήσουμε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων
Αποκτήστε την συνήθεια, μια φορά τον μήνα να βάζετε σε λειτουργία τα πλυντήριά σας άδεια, βάζοντας ξύδι στην ειδική θήκη. Το ξύδι θα καθαρίσει τις σωληνώσεις και θα βοηθήσει στο να παραταθεί η ζωή των πλυντηρίων σας
6. Για να αφαιρέσετε τα άλατα από την καφετιέρα ή τον βραστήρα.
Βάλτε στην καφετιέρα ή τον βραστήρα 1 ποτήρι ξύδι άσπρο και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Βάλτε σε λειτουργία ( χωρίς να βάλετε καφέ ) το μηχάνημα. Οταν τελειώσει, ξαναβάλτε σε λειτουργία, άλλες δύο φορές, μόνο με νερό. Αν θέλετε η καφετιέρα κι ο βραστήρας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κάντε το παραπάνω,  μία φορά τον μήνα.
7. Για να καθαρίσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων.
Βάλτε σ' ένα μπολ 2/3 νερό κι 1/3 ξύδι, στα μικροκύματα στην δυνατή συχνότητα, για 4 - 5 λεπτά.
Θα σχηματιστούν υδρατμοί και μ' ένα σφουγγάρι καθαρίζετε το εσωτερικό του φούρνου. Να το κάνετε συχνά για να είναι πάντα καθαρός ο φούρνος σας και να μην κινδυνεύει κι η υγεία σας
8. Για να πλένουμε τα τζάμια.
1 δόση ξύδι με 5 δόσεις νερού θα κάνει τα τζάμια σας να λάμπουν κι αντί για χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιείστε εφημερίδες.
9. Για να αφαιρέσετε τα λίπη στην κουζίνα.
Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίστε τους τοίχους, πάνω από το ψυγείο και όπου αλλού έχουν συσσωρευτεί λίπη.
10. Αφαιρέστε την μυρωδιά και τους λεκέδες από ούρα του σκύλου η της γάτας στην μοκέτα ή το χαλί σας.
1 δόση ξύδι με 3 δόσεις νερού. Βουτήξτε μέσα ένα πανάκι και μ' αυτό καθαρίστε. Το ξύδι εκτός των άλλων, θα εμποδίσει το ζωάκι σας να ξαναλερώσει στο ίδιο σημείο.
11. Αφαιρέστε τα άλατα από τις βρύσες.
Βουτήξτε σε ξύδι ένα πανί και μ' αυτό τυλίξτε τη βάση της βρύσης που συσσωρεύονται άλατα. Αφήστε το όλο το βράδυ να δράσει και το πρωΐ τα άλατα θα έχουν εξαφανιστεί
12. Για πλαστικά πατώματα.
Ρίξτε μισό ποτήρι ξύδι στον κουβά μαζί με το νερό και σφουγγαρίστε.
13. Για καθάρισμα.
2 κουταλιές σούπας ξύδι και 2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα, είναι ότι πρέπει για να καθαρίσετε διάφορες επιφάνειες
14. Για να καθαρίσουμε το W. C.
Βάλτε μέσα στο ψεκαστήρι 1 κουταλιά σούπας ξύδι και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Ρίξτε στο wc και καθαρίστε. Εκτός του ότι θα καθαρίσει, θα το απολυμάνει κιόλας
15. Για να αφαιρέσετε την μούχλα στο μπάνιο.
Μ' ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε ξύδι, καθαρίστε την κουρτίνα η το τζάμι του μπάνιου ή όπου αλλού έχει πιάσει μούχλα. Το ξύδι όχι μόνο θα καθαρίσει τη μούχλα, αλλά θα εμποδίσει στο να επανεμφανιστεί.
16. Καθαρίστε το τηλέφωνο της ντουσιέρας.
Οταν διαπιστώσετε πως δεν τρέχει πολύ νερό από το τηλέφωνο της ντουσιέρας, μη βιαστείτε να το αντικαταστήσετε. Βγάλτε το προσεκτικά ( μη χάσετε το λαστιχάκι που το ενώνει με το καλώδιο ) και αφήστε το σε ξύδι όλη τη νύχτα. Τα άλατα θα εξαφανιστούν ( μπορείτε να βοηθήσετε και με μία καρφιτσούλα ) και το νερό θα τρέχει άφθονο όπως όταν ήταν καινούργιο.
17. Αφαιρέστε την σκουριά.
Βουτήξτε τα σκουριασμένα αντικείμενα μέσα στο ξύδι κι αυτό θα κάνει τη δουλειά του.
18. Για να βγάλετε ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα.
Βρέξτε με ξύδι ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα και μετά σκουπίστε με καθαρό πανάκι
19. Για να λάμψουν τα δερμάτινα.
Βρέξτε ένα πανάκι με ξύδι και μ' αυτό τρίψτε το δερμάτινο που θέλετε να καθαρίσετε. Μετά με καθαρό στεγνό πανί τρίψτε.
20. Για τους λεκέδες.
Βάλτε λίγο ξύδι στους λεκέδες από φρούτα, μουστάρδα ή καφέ και μετά πλύντε κανονικά.
21. Για τα ανοξείδωτα.
Βάλτε σ' ένα πανάκι ξύδι και τρίψτε τα ανοξείδωτα και θα τους δώσετε λάμψη
** Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού, ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο.

Διαβάστε περισσότερα: http://meacolpa.blogspot.gr/2010/06/blog-post_08.html#ixzz2DLS1MCew
- See more at: http://meacolpa.blogspot.gr/2010/06/blog-post_08.html#.ULORIGfApwE
Το άσπρο ξύδι είναι φυσικό προϊόν, πολύ χρήσιμο και ακόμη αρκετά φτηνό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση, καθάρισμα, γυάλισμα.
Το άσπρο ξύδι είναι ένα πολύ δυνατό αντιβακτηριδιακό και όχι μόνο.
Διαβάστε παρακάτω, πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με το άσπρο ξύδι
1. Το άσπρο ξύδι καταπολεμά την κακοσμία που αναδύεται από τα σιφόνια.
Ρίξτε ένα ποτήρι άσπρο ξύδι και μετά αφήστε να τρέξει άφθονο νερό. Αν η κακοσμία προέρχεται από την μικρή σχάρα στο μπάνιο, ρίξτε το ξύδι και μ' ένα ποτιστήρι ρίξτε μετά νερό. Και μην ξεχνάτε πως εκτός από την κακοσμία, θα εξαφανίσει και τα διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
2. Γιά να ξεβουλώσετε νεροχύτες, νιπτήρες, κτλ.
Ρίχνετε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και από πάνω ένα ποτήρι άσπρο ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και καθαρίζει το σιφόνι. Αφήστε το να δράσει λίγα λεπτά και μετά ρίξτε μπόλικο νερό που έχετε βράσει, ή ανοίξτε την βρύση να τρέξει καυτό νερό. Το καυτό νερό έχει και την ιδιότητα να διαλύει και τα διάφορα λίπη που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις και που συχνά είναι αιτία να βουλώνουν και να μυρίζουν άσχημα.
3. Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε το ξύλο ή το πλαστικό που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, για να κόβουμε κρέας, λαχανικά κτλ.
Βουτάμε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίζουμε. Αν είναι πολύ βρώμικο, το βουτάμε σε ξύδι για 5-10 λεπτά
4. Για να αφαιρέσουμε τα λίπη από τα πιατικά μας.
Αν τα πιατικά σας έχουν πολύ λίπος, βάλτε στο πλυντήριο πιάτων στη θέση του γυαλιστικού, ξύδι. Το ξύδι εκτός του ότι θα αφαιρέσει τα λίπη θα γυαλίσει και τα ποτήρια σας καλύτερα από το γυαλιστικό που αγοράζετε συνήθως
5. Για να συντηρήσουμε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων
Αποκτήστε την συνήθεια, μια φορά τον μήνα να βάζετε σε λειτουργία τα πλυντήριά σας άδεια, βάζοντας ξύδι στην ειδική θήκη. Το ξύδι θα καθαρίσει τις σωληνώσεις και θα βοηθήσει στο να παραταθεί η ζωή των πλυντηρίων σας
6. Για να αφαιρέσετε τα άλατα από την καφετιέρα ή τον βραστήρα.
Βάλτε στην καφετιέρα ή τον βραστήρα 1 ποτήρι ξύδι άσπρο και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Βάλτε σε λειτουργία ( χωρίς να βάλετε καφέ ) το μηχάνημα. Οταν τελειώσει, ξαναβάλτε σε λειτουργία, άλλες δύο φορές, μόνο με νερό. Αν θέλετε η καφετιέρα κι ο βραστήρας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κάντε το παραπάνω,  μία φορά τον μήνα.
7. Για να καθαρίσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων.
Βάλτε σ' ένα μπολ 2/3 νερό κι 1/3 ξύδι, στα μικροκύματα στην δυνατή συχνότητα, για 4 - 5 λεπτά.
Θα σχηματιστούν υδρατμοί και μ' ένα σφουγγάρι καθαρίζετε το εσωτερικό του φούρνου. Να το κάνετε συχνά για να είναι πάντα καθαρός ο φούρνος σας και να μην κινδυνεύει κι η υγεία σας
8. Για να πλένουμε τα τζάμια.
1 δόση ξύδι με 5 δόσεις νερού θα κάνει τα τζάμια σας να λάμπουν κι αντί για χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιείστε εφημερίδες.
9. Για να αφαιρέσετε τα λίπη στην κουζίνα.
Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίστε τους τοίχους, πάνω από το ψυγείο και όπου αλλού έχουν συσσωρευτεί λίπη.
10. Αφαιρέστε την μυρωδιά και τους λεκέδες από ούρα του σκύλου η της γάτας στην μοκέτα ή το χαλί σας.
1 δόση ξύδι με 3 δόσεις νερού. Βουτήξτε μέσα ένα πανάκι και μ' αυτό καθαρίστε. Το ξύδι εκτός των άλλων, θα εμποδίσει το ζωάκι σας να ξαναλερώσει στο ίδιο σημείο.
11. Αφαιρέστε τα άλατα από τις βρύσες.
Βουτήξτε σε ξύδι ένα πανί και μ' αυτό τυλίξτε τη βάση της βρύσης που συσσωρεύονται άλατα. Αφήστε το όλο το βράδυ να δράσει και το πρωΐ τα άλατα θα έχουν εξαφανιστεί
12. Για πλαστικά πατώματα.
Ρίξτε μισό ποτήρι ξύδι στον κουβά μαζί με το νερό και σφουγγαρίστε.
13. Για καθάρισμα.
2 κουταλιές σούπας ξύδι και 2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα, είναι ότι πρέπει για να καθαρίσετε διάφορες επιφάνειες
14. Για να καθαρίσουμε το W. C.
Βάλτε μέσα στο ψεκαστήρι 1 κουταλιά σούπας ξύδι και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Ρίξτε στο wc και καθαρίστε. Εκτός του ότι θα καθαρίσει, θα το απολυμάνει κιόλας
15. Για να αφαιρέσετε την μούχλα στο μπάνιο.
Μ' ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε ξύδι, καθαρίστε την κουρτίνα η το τζάμι του μπάνιου ή όπου αλλού έχει πιάσει μούχλα. Το ξύδι όχι μόνο θα καθαρίσει τη μούχλα, αλλά θα εμποδίσει στο να επανεμφανιστεί.
16. Καθαρίστε το τηλέφωνο της ντουσιέρας.
Οταν διαπιστώσετε πως δεν τρέχει πολύ νερό από το τηλέφωνο της ντουσιέρας, μη βιαστείτε να το αντικαταστήσετε. Βγάλτε το προσεκτικά ( μη χάσετε το λαστιχάκι που το ενώνει με το καλώδιο ) και αφήστε το σε ξύδι όλη τη νύχτα. Τα άλατα θα εξαφανιστούν ( μπορείτε να βοηθήσετε και με μία καρφιτσούλα ) και το νερό θα τρέχει άφθονο όπως όταν ήταν καινούργιο.
17. Αφαιρέστε την σκουριά.
Βουτήξτε τα σκουριασμένα αντικείμενα μέσα στο ξύδι κι αυτό θα κάνει τη δουλειά του.
18. Για να βγάλετε ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα.
Βρέξτε με ξύδι ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα και μετά σκουπίστε με καθαρό πανάκι
19. Για να λάμψουν τα δερμάτινα.
Βρέξτε ένα πανάκι με ξύδι και μ' αυτό τρίψτε το δερμάτινο που θέλετε να καθαρίσετε. Μετά με καθαρό στεγνό πανί τρίψτε.
20. Για τους λεκέδες.
Βάλτε λίγο ξύδι στους λεκέδες από φρούτα, μουστάρδα ή καφέ και μετά πλύντε κανονικά.
21. Για τα ανοξείδωτα.
Βάλτε σ' ένα πανάκι ξύδι και τρίψτε τα ανοξείδωτα και θα τους δώσετε λάμψη
** Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού, ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο.

Διαβάστε περισσότερα: http://meacolpa.blogspot.gr/2010/06/blog-post_08.html#ixzz2DLS1MCew
- See more at: http://meacolpa.blogspot.gr/2010/06/blog-post_08.html#.ULORIGfApwE

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ



Υλικά

1 κιλό κρέας χοιρινό
μισό πακέτο τυρί Philadelphia
2 πακέτα (400 ml) κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.


Ρίχνουμε στο κρέας αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

 




Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το τυρί



 


και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.








Το αφήνουμε λίγο να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...